Skip to content
Politică

Șerban Nicolae prins cu mâța în sac: Legături cu un greu al regimului Băsescu

romaniatv.net

Șerban Nicolae este senatorul PSD și președinte al Comisiei juridice din Senat a intrat în vizorul presei din cauza sumelor consistente pe care le câștigă ca practician în insolvență, iar în paralel, se numără printre inițiatorii unui proiect de lege care vizează chiar acest domeniu. Totuși, el susține că nu se află în incompatibilitate.

Jurnaliștii de la pressone.ro au cercetat în amănunt modul în care senatorul PSD își rotunjește veniturile.

Se pare că Șerban Nicolae  și-a început cariera în domeniul insolvenţei fără vreun concurs, doar pe baza experienței sale în avocatură. În 2010, el a înființat o firmă de profil, care a fost acceptată imediat în lista practicienilor în insolvență agreați de ANAF, deşi nu îndeplinea un criteriu esențial: existenţa unui portofoliu.

În acel moment la conducerea ANAF se afla Sorin Blejnar, iar mai târziu, senatorul PSD și-a vândut participațiile. În prezent printre asociații firemei se află  soţia lui Blejnar, Andreea-Florentina Blejnar, și şefa Direcţiei Juridice din ANAF de la momentul în care firma a fost agreată − Ioana Toma. –

„Surse din rândul practicienilor în insolvență au explicat pentru PressOne că nu doar lipsa de experiență a fost o problemă în cazul actualului senator.

Şerban Nicolae a depus cerere pentru a fi inclus pe lista practicienilor agreați în numele Cabinetului Individual pe care îl deținea. Dar pe lista finală publicată de ANAF a apărut nu Cabinetul, ci firma Prime Insolv Practice – în numele căreia, tehnic vorbind, nu se depusese cerere.

Un practician ne-a povestit, sub protecția anonimatului, cum au decurs lucrurile:

„Exista atunci (în 2010 – n.r.) un ordin care instituia niște criterii pentru a fi selecționat, criterii pe care domnul Șerban Nicolae nu le prea îndeplinea. El astăzi s-a înscris în Corpul Practicienilor, iar imediat a fost agreat – și nu numai că a fost agreat, dar apoi a și câștigat selecții.

Am văzut că, după asta, doamna Ioana Toma a intrat și ea dintr-o dată, printr-o procedură foarte interesantă, în corpul lichidatorilor și în aceeași firmă.

La momentul la care s-a făcut agreerea, domnul Şerban Nicolae nu făcuse vreo lichidare. Ideea constituirii acestui corp agreat viza experiența și performanța, era o grilă care nota câte proceduri ai dus la capăt şi cu ce rezultate. Domnul X-ulescu nu avea nimic, zero.

El până la 20 septembrie trebuia să depună toate documentele. Funcționa sub formă de cabinet, dar ce să vezi? După ce a depus actele, agreerea s-a făcut pe societatea Prime Insolv IPRL.

Deci, domnul Nicolae depune documentele pe cabinet și e agreat pe forma asta profesională de organizare, Prime Insolv.

În Ordinul ANAF era punctaj în funcție de experiență profesională și altele, dar era clar că nu avea cum să îl obțină. Iar dacă tu nu erai în corpul practicienilor agreați, nu puteai fi în faza a doua”.

Faza a doua, potrivit unui articol apărut în presa locală din Botoșani, a presupus alegerea, în 2011, a societăţii Prime Insolv Practice în procedura de reorganizare a companiei Termica SA Botoșani.

Reamintim că, potrivit lui Șerban Nicolae, înscrierea pe lista practicienilor agreați de ANAF nu l-a ajutat cu nimic. Informaţiile acestea arată, totuși, că, fără să ajungă pe acea listă, firma sa nu ar fi ajuns lichidator la Termica SA − societate deținută de Consiliul Local din Botoșani.

Un alt lichidator a protestat atunci față de această numire. A rezultat un proces încheiat cu o sentință parţial favorabilă lui Șerban Nicolae.

În cadrul procesului – derulat mai întâi la Curtea de Apel Suceava și apoi la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) – au apărut o serie de detalii privitoare la modul în care Șerban Nicolae a ajuns pe lista practicienilor în insolvență agreați de ANAF.

În 2012, contestatarul a câștigat în primă instanță în Dosarul nr. 461/39/2011: judecătorii Curții de Apel Suceava au desființat ordinul semnat de S Blejnar prin care societatea lui Șerban Nicolae ajungea pe lista practicienilor agreați de ANAF.

În baza acestei decizii, instanţa a desființat și procesul-verbal din 7 martie 2011 al Comisiei de selecție din ANAF care desemna firma lui Șerban Nicolae drept câștigătoare în dosarele de insolvență ale companiilor Termica SA și Apa Grup SA.”

Citiți restul articolului AICI

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *