Serbia s-ar putea alătura megaproiectului de cablu energetic submarin de peste 1.000 de kilometri din Marea Neagră

Sursa foto: Pixabay

Serbia s-ar putea alătura megaproiectului construirii unui cablu energetic submarin de peste 1.000 de kilometri în Marea Neagră, menit să interconecteze rețelele naționale de energie din Caucazul de Sud cu cea a Europei continentale și să aducă în UE, dar și în Balcani și R.Moldova, energie regenerabilă produsă în zona caspică.

În proiect sunt implicate deocamdată Ungaria, România, Georgia și Azerbaidjanul, iar Bulgaria ar putea fi cooptată și ea în curând.

Perspectiva de includere și a Serbiei în proiect a fost discutată recent de către ministra Energiei de la Belgrad, Dubravka Đedović Handanović, cu omologul ei din Azerbaidjan, Parviz Shahbazov, scrie Balkan Green Energy News.

Serbia ar putea să fie atât importator, cât și țară de tranzit al energiei venite din Caucaz prin cablul submarin.

″Serbia ar putea juca, în mod potențial, un rol important în acest proiect, în primul rând grație poziției sale geografice. Avem în plan, pentru anii următori, întărirea interconectării rețelei noastre de transport cu sistemele energetice vecine din România, Ungaria și Bulgaria, iar odată cu finalizarea coridorului transbalcanic de energie, ne vom majora capacitățile de transport către Bosnia-Herțegivina și Muntenegru, precum și, indirect, către Italia″, a declarat Dubravka Đedović Handanović.

 

Declarația a fost făcută la ceremonia oficială de semnare a unui acord între Serbia și Azerbaidjan, în baza căruia vecina vestică a României va importa iarna aceasta 1 milion de metri cubi de gaze naturale pe zi de la gigantul azer Socar. Gazele vor veni prin conducta de interconectare Bulgaria-Serbia, pusă în funcțiune în decembrie anul trecut. Interconectarea gazieră cu România a fost declarată de importanță națională de către autoritățile de la București.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: