Skip to content
Societate

Serbia – Sărbătoarea berzelor într-o localitate din Voievodina

În nicio regiune din Serbia berzele nu sunt celebrate ca în Taras, o localitate din Voievodina (nord), care adăposteşte cel mai mare număr de perechi de păsări migratoare din această specie din ţară, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Din 2015, o asociaţie constituită din locuitori ai Taras se ocupă de protecţia acestor păsări maiestuoase şi de menţinerea unui mediu propice pe perioada popasului lor în Serbia. Asociaţia organizează cursuri de educaţie pentru protecţia mediului, activităţi diverse şi, în fiecare an, o sărbătoare care ţine mai multe zile în onoarea invitaţiilor de marcă care au ales acest sat liniştit drept habitat.

În perioada celor două zile cât durează manifestările, concursuri de poezie, concerte şi ateliere educative se succed la Taras într-o atmosferă de carnaval, totul în cinstea berzelor.

Păsările aleg Voievodina datorită numeroaselor iazuri, cursuri de apă şi câmpii inundabile care reprezintă mediul ideal pentru acestea.

Biodiversitatea Banatului, regiune situată la nord-est de Belgrad, în mare parte de-a lungul cursului râului Tamis, este unul dintre factorii care atrage aceste păsări, recunoscute pentru grija cu care îşi aleg habitatul.

În fiecare an, între 20 şi 40 de perechi de berze revin la Taras pentru a-şi face cuib, deşi în 2019, tendinţa a fost în scădere, cu doar 25 de perechi.

Sunt ameninţate pe perioada migraţiei, deşi sunt o specie protejată în Europa. Vânătorii şi intemperiile sunt deopotrivă ameninţări la adresa acestor păsări„, spune Aleksandra Marovac Cucic, din cadrul unei asociaţii locale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *