Serviciul de securitate din Ucraina susţine că a împiedicat o presupusă tentativă de lovitură de stat

Sursă foto: Unsplash

Ucraina a dejucat un presupus complot de răsturnare a guvernului care „ar fi făcut jocul Rusiei”, au declarat luni oficialii din serviciul de securitate al Kievului (SBU), relatează CNN.

Într-un comunicat, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) susţine că presupuşii organizatori ai loviturii de stat plănuiau să declanşeze o revoltă la Kiev pe 30 iunie ca o diversiune pentru a prelua controlul asupra parlamentului ucrainean şi a înlătura conducerea militară şi politică a ţării.

Patru suspecţi au fost identificaţi, iar doi au fost reţinuţi, a declarat SBU. Aceştia riscă până la 10 ani de închisoare dacă sunt găsiţi vinovaţi.

SBU a declarat că a confiscat arme şi muniţii, precum şi telefoane mobile, computere şi alte înregistrări „cu dovezi ale unei acţiuni criminale”.

Potrivit Biroului Procurorului General al Ucrainei, presupusul lider al tentativei de lovitură de stat închiriase o sală cu o capacitate de 2.000 de persoane şi recrutase personal militar şi gărzi înarmate de la companii private pentru a pentru a proceda la „ocuparea şi blocarea” parlamentului, relatează CNN.

„Pentru punerea în aplicare a planului criminal, organizatorul principal a implicat mai mulţi complici – reprezentanţi ai organizaţiilor comunitare din Kiev, Dnipro şi alte regiuni”, a declarat SBU.

Nu este clar dacă procurorii caută şi alţi suspecţi.

De asemenea, nu este clar dacă cei acuzaţi au vreo legătură directă cu Rusia, dar în trecut, serviciile ucrainene au mai anunţat, de pildă, dejucarea unor tentative de asasinare a preşedintelui Volodimir Zelenski în spatele cărora a stat Moscova, potrivit Kievului.

Presupusul complot de la Kiev intervine în contextul în care Rusia a înregistrat câştiguri lente, dar constante pe câmpul de luptă în ultimele luni, exploatând vulnerabilităţile Ucrainei – efective în scădere şi dependenţa de Occident pentru arme plus incertitudinea cu privire la viitorul acestui ajutor militar.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: