Skip to content
Video

”Servilismul, caracteristică a diplomației românești!”. Ben-Oni Ardelean tranșează poziția României în UE EXCLUSIV

psnews.ro

Liberalul Ben-Oni Ardelean, respectiv vicepreședintele Camerei Deputaților a fost joi invitatul interviurilor PSnews.ro. În acest context, liberalul a răspuns la câteva întrebări privitoare la politica externă.

Chestionat-în calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru Politică Externă din Camera Deputaților-despre evenimentul din istoria recentă a Spaniei, respectiv referendumul din Catalonia, acesta a răspuns că leadership-ul european slab este principala problemă care a avut și are în continuare drept efect, o serie de crize la nivelul mai multor state.

Este o perioadă destul de dificilă în zona de politică externă. Niciodată înainte, cel puțin în Europa, nu am avut o așa bulversare majoră, ca cea pe care o avem acum și aceasta a fost generată de mulți factori. În primul rând vorbim de un leadership european slab, care ani de zile a neglijat anumite probleme, văzând pe toate eurobarometrele cum euroscepticismul crește, cum extremiștii din diverse țări câștigă teren, cum retorica naționalistă, retorica pe zona religioasă chiar și chiar pe zonele sensibile este în creștere și produce, cât de cât, niște clivaje în societate și aceștia au spus <<niciun fel de problemă, mergem mai departe pe proceduralismul european clasic, angajăm din ce în ce mai mulți oameni cu bani foarte mulți la Bruxelles de care nimeni nu știe exact ce fac, care pe unde sunt în birourile lor și producem în continuare legi și legișoare, directive europene pe tot ce mișcă în lumea asta, ca să le putem reglementa>>. Perfect, însă la un moment dat a izbucnit focul și primul test care a demonstrat cât de fragilă a fost această construcție, a fost acel val migraționist, care a bulversat întreaga Europă”, a spus Ben-Oni Ardelean.

În continuare, liberalul a enumerat evenimentele petrecute până în prezent la nivel european, respectiv consecințele euroscepticismului în creștere.

„În momentul în care Erdogan s-a supărat pe Europa, pentru că Europa și alții din lumea vestică îi spuneau că nu este el suficient de democrat, a decis să trimită acel val migraționist spre Europa, care i-a zăpăcit pe toți. Urmează Brexit-ul care este un atac foarte puternic la tot ceea ce înseamnă consolidarea Uniunii și structura de unitate în acest mecanism care, bineînțeles că a fost una de impact. Una era să iasă afară din Uniunea Europeană Cehia sau alt stat mai mic, și alta este să iasă Anglia care este marele contribuitor în domeniul securității, în domeniul politicii externe, în domeniul economic. Bineînțeles că din acel moment era destul de previzibil că existau și alte unde de efecte care or să apară și pe care nici acum nu le poți cuantifica foarte bine și nu le poți preveni. Ceea ce se întâmplă acum în Catalonia este un efect tot al euroscepticismului, mult mai acut, care a fost speculat foarte mult de către ruși și de către alții care doresc această destabilizare a Uniunii Europene. În acest context ( zona aceasta care era consolidată, care avea anumite tradiții și anumite valori pe care le consolida de ani de zile deja și o zonă foarte bogată ) intra sub semnul întrebării, dacă poate sau nu mai poate să rămână o zonă unită. Acest pericol cred există la aproape toate țările din Europa. Nu cred că este țară în Europa în care să nu existe o minoritate undeva (religioasă, etnică), care să nu-și revendice într-un fel sau altul autonomia”, a răspuns Ben-Oni Ardelean pentru PSnews.ro

De asemenea, vicepreședintele Camerei Deputaților a dat detalii și despre decizia Parlamentului European de a acorda României și Bulgariei accesul parțial la sistemul de informații privind vizele din spațiul Schengen.

Aderarea României la spațiul Schengen este o decizie politică proastă a unor țări, în condițiile în care România a îndeplinit absolut toate criteriile negociate și îndeplinește absolut toate criteriile de siguranță la frontieră. Pentru lucrul acesta, supărarea mea majoră este că România nu a avut, prin reprezentanții săi (și aici mă refer strict la miniștrii de externe care s-au perindat, dar și la ceilalți care trebuiau să fie din zona Ministerului de Interne, comisiile comune de negocieri, premierii care au fost), nu au avut curajul să ia o decizie foarte fermă în această privință în care să spună <<asta vreți, nu vă păstrați cuvântul, avem și noi marje în această negociere>> și să impunem și noi clauză, respectiv să facem demersuri necesare pentru a obține ceea ce ne dorim. Au avut o atitudine foarte servilă, majoritatea dintre ei la negocieri și iată-ne că suntem aici după mulți ani în care România a îndeplinit toate condițiile. Cred că această nedreptate trebuie rezolvată, dar ea nu poate fi rezolvată având în continuare o atitudine servilă. Servilismul acesta în fața marilor puteri este o caracteristică a diplomației românești de foarte mulți ani de zile, din păcate.” , a mai declarat Ardelean.

Vedeți secvența de la minutul 14:44 până la minutul 20:34

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *