Sesizările penale ale ANAF – la minime istorice. Autoritățile și-au schimbat prioritățile

Facebook/ANAF
Sursa foto: Facebook/ ANAF

Proiectul de lege al Coaliției de guvernare care permite evazioniștilor să scape de închisoare pentru sume de până la 1 milion de euro, recent validat de Curtea Constituțională, se înscrie într-un demers inițiat în urmă cu mai mulți ani de autorități. Potrivit datelor analizate de Profit.ro, numărul și valoarea totală a sesizărilor penale, în urma verificărilor derulate de către direcțiile Antifraudă și Inspecție Fiscală ale ANAF, sunt în declin constant de mai mulți ani, cu o scădere de circa 10 ori în ultimul deceniu.

În spatele acestei evoluții se află, în principal, schimbarea de optică a decidenților din finanțele publice, care au reorientat instrumentele de control ale ANAF către obiectivul obținerii de venituri suplimentare la buget, în detrimentul combaterii evaziunii fiscale.

Pentru contribuabilul care declară și plătește taxe, această schimbare înseamnă o presiune mai mare, în timp ce pentru evazioniști presupune o atenție mai redusă din partea autorităților. Această reorientare a forțelor a presupus inclusiv la Antifraudă trecerea la o activitate axată mai mult pe atragerea de sume suplimentare, pe considerentul că bugetul are nevoie de bani, iar obținerea de bani din cazurile penale este destul de greoaie, durează mult, iar sumele nu sunt de obicei la nivelul prejudiciilor.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL