Skip to content
Sport

Sfântul Nicolae. Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfântul Ierarh Nicolae

Pe data de 6 decembrie creștinii îl sărbătoresc pe Sf Nicolae, unul dintre cei mai cunoscuți și mai iubiți sfinți. Fiind de origine grecească, numele său este format din două cuvinte: “nike” (victorie, a invinge) si “laos”(popor).

Sf Nicolae mai este cunoscut ca Facatorul de minuni și patronul Greciei, datorită minunilor pe care le-a săvârșit atât în timpul vieții cât și după moartea sa.
În ziua de Sfantul Nicolae, oamenii aduc în casă cregunţe de pomi fructiferi pe care le păstrează în apă lângă icoane ca să înflorească până de Anul Nou. Iar dacă aceste crenguţe vor înflori până când anul se sfârșește, anul care vine va fi unul foarte roditor si plin de satisfactii.
În alte regiuni fetele se adună în ajunul sărbatorii pentru a face plăcinte, iar seara, la ora noua fix, flacaii năvălesc peste ele și petrecerea începe.
În zona rurală, în ziua de Sfantul Nicolae, feciorii se organizează în cete, își aleg gazda în casa careia repetițiile pentru colinda de Crăciun și de Anul Nou vor avea loc.
În popor se crede că de Sfantul Nicolae începe în adevăratul sens al cuvântului iarna. În această zi Moșul își scurtură barba sură și începe să ningă. Iar dacă nu ninge înseamnă că Sfântul Nicolae a intinerit.
În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii stiu că trebuie ca ghetuțele sau cizmulițele lor să fie lustruite, deoarece Moș Nicolae va veni pe la ei sa le aducă daruri celor cuminți. Copii neascultători primesc o nuielușă, menită să ii atenționeze și să le aducă aminte că trebuie sa asculte de parintii și bunicii lor. Pentru Moș Nicolae este suficient să se uite prin ferestre pentru a-și da seama dacă un copil a fost cuminte sau rău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *