Skip to content
Puterea Știrilor Video

Sfântul Nicolae, „un om care trăia așa cum vorbea”. Vasile Bănescu (BOR) demontează legenda nuielușei: „Nu are legătură cu istoria reală”

Inquam Photos / Octav Ganea

Invitat la „Puterea Știrilor”, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a vorbit despre importanța Sfântului Nicolae pentru creștinism și a explicat de unde provine obiceiul cu cadourile în ghete și cu nuielușa pentru copiii care nu au fost cuminți. Vasile Bănescu a contrazis, însă, ideea că nuielușa ar avea vreo legătură cu viața reală a Sfântului Nicolae, aceasta fiind doar o legendă apărută mulți ani mai târziu, în secolul al XIV-lea.

„Sf. Nicolae trăiește în secolul IV, este un erudit teolog, deci un „om al cărții”, cu doar al „Cărții cărților”, deci nu doar al unei singure cărți, este un om format în mediul efervescent cultural al creștinismului antic și unul dintre reprezentanții cei mai luminoși ai bisericii primare.

Ne aflăm, așadar, în secolul IV, în perioada Împăratului Constantin cel Mare, care a devenit sfânt, alături de mama sa Elena, este contemporan cu primul Sinod Ecumenic al Bisericii Universale la vremea respectivă, nedespărțită cum este astăzi, și unul dintre participanții la această întâlnire, din anul 325, care a avut loc la Niceea, în calitate de episcop al localității Mira, acum în Turcia.

Este un om reprezentativ pentru creștinismul timpuriu și este un om al cărui nume este legat de niște fapte care îl reprezintă cu adevărat, sunt faptele bunătății sale proverbiale, sunt faptele prin care a salvat oameni, pur și simplu, din împrejurări complicate din punct de vedere moral, a rămas proverbială salvarea celor trei surori care, constrânse de un context anume și de tatăl lor și de sărăcie, erau împinse către o zonă promiscuă din care Sf. Nicolae, episcop la acea vreme, alege să le salveze, strecurându-se pur și simplu și dăruind acestei familii bani, tocmai pentru a le salva pe cele trei fete”, a explicat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Sfântul Niculae „a fost un om care trăia așa cum vorbea”, a punctat Vasile Bănescu, „un fapt foarte rar după cum știm, pentru că rareori coincide viața noastră reală cu vorbăria noastră”.

„Oferim daruri celor dragi de 6 decembrie pentru că Sf. Nicolae reprezintă, în tot ceea ce înseamnă mentalitatea creștină, un exemplu de dărnicie. În schimb, nuielușa face parte din imaginarul care a apărut pe parcurs.

Există într-adevăr înregistrată – dar abia în secolul XIV, până atunci nu s-a vorbit despre asta – o așa-zisă faptă, dar e doar legendară, nu e reală, cum că la acest Sinod de la Niceea a participat și cel care-l provocase – ei se întâlniseră pentru a demonta o erezie -, celebrul Arie, un mare învățat al vremii lui, care susținea că susținea, pe scurt, că Hristos nu e Dumnezeu și că a avut doar o fire umană, deci nega dumnezeirea lui Iisus. Și cineva pomenește, secole mai târziu, că Sf. Nicolae s-ar fi tulburat atât de tare în apărarea credinței curate încât s-ar fi apropiat de acest Arie și l-ar fi pălmuit.

Nici un contemporan al lui nu face referire la o asemenea faptă, nu există nicio mențiune în zona creștinismului primar despre asta, abia în secolul XIV un episcop apusean aduce în discuție acest lucru și, ulterior, influența apuseană în bisericile ortodoxe a inclus și această legendă. De aici ideea de asprime, că dacă nu suntem cuminți merităm nu doar ciocolată, dar asta nu are legătură cu istoria reală a Sf. Nicolae”, a precizat Vasile Bănescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *