Skip to content
Opinii & Analize

Sfârșit de campanie electorală. Iohannis defilează, Dăncilă și Barna speră la locul doi

Alegerile prezidențiale 2019 au început deja în diaspora unde, la această oră, cetățenii români votează în secțiile de votare deschise special pentru ei. Sunt așteptați la urne peste 50% din cetățenii români cu drept de vot, dar ținând cont de campania electorală din acest an, există posibilitatea să nu se treacă de pragul de 50%. Am asistat cu toții la o campanie electorală amorțită, ezitantă, falsă și lipsită de dialog, în care fiecare candidat a vorbit pentru el și pentru electoratul său.

Potrivit sondajelor apărute în spațiul public, Klaus Iohannis este câștigător detașat, având de două ori mai mult decât candidatul de pe locul doi. Președintele este cotat cu 40-45% șanse încă din primul tur. Absolut toate sondajele îi oferă această șansă președintelui. Acest lucru pare că a eliminat concurența de pe scena politică și adversarii președintelui s-au consulat cu locul doi. S-a vorbit mai mult de locul doi decât de victorie. Numai că oricât ar defila Klaus Iohannis în această campanie, ar trebui uneori să-și amintească și că în politică pot apărea surprize chiar atunci când crezi că ai câștigat.

Trebuie să remarcăm că, spre deosebire de anii precedenți, acum doar un candidat crede că îl poate învinge pe Iohannis în turul doi (vorbim, desigur, despre candidații partidelor parlamentare). Campania lui Dan Barna este pentru locul doi, primul de la învinși. Campania Vioricăi Dăncilă este pentru alegerile locale și parlamentare din 2020, neavând treaba cu realitatea alegerilor prezidențiale. Iar lista continuă cu candidați care speră la locul doi în primul tur și o bătălie cu Iohannis pe 24 noiembrie. Singurul care se remarcă cu optimism și încredere în propriile abilități este Theodor Paleologu. Chiar dacă are șanse mici, acesta speră la un tur doi și la o victorie în fața lui Iohannis.

Dan Barna n-a spus niciodată că îl poate învinge pe Iohannis, nici în primul tur, nici în turul al doilea. El vrea doar un tur doi fără PSD. Întrebarea firească este – atunci de ce candidează Dan Barna?

Candidatul USR-PLUS rămâne blocat la pragul de 15% în sondaje, fiind uneori depășit atât de Dăncilă, dar și de Mircea Diaconu. Chiar în sondajul realizat la comanda USR-PLUS, Dan Barna este sub Dăncilă, însă acest rezultat ar putea fi și un joc electoral. Ținând cont că mesajul lui Dan Barna este „un tur doi fără PSD”, situându-se sub Dăncilă încearcă de fapt să-și mobilizeze electoratul. USR-PLUS face un joc murdar, la fel ca în mai 2019, și în loc să vorbească despre proiecte politice, vorbește despre PSD pentru a genera iarăși un val de ură pe scena politică.

Viorica Dăncilă și-a văzut de socotelile ei pentru 2020. PSD știe că în acest moment nu poate profita de situația de pe scena politică și are nevoie de timp pentru a-și reface bazinul electoral. Nici în 2020 perspectivele nu sunt de partea partidului condus de Viorica Dăncilă. Înfrângerea dureroasă pentru PSD ar fi ieșirea din primul tur, existând șanse chiar mari să asistăm la așa ceva. Dar dacă PSD reușește să distrugă bazinul electoral al celor de la Pro România și ALDE, atunci va intra cu siguranță în turul doi. Viorica Dăncilă se poate folosi de situația șubredă a lui Mircea Diaconu pentru a-i fura voturile.

În toate sondajele de până acum, Mircea Diaconu a fost cotat cu mari șanse la locul doi, fiind la bătaie cu Dăncilă și Barna. Este surprinzătoare poziționarea lui Diaconu în condițiile în care îl sprijină două parte care la alegerile europarlamentare abia au luat împreună 10%. Și nici Mircea Diaconu nu e o locomotivă în politică, rămâne un actor cu o carieră apusă de mult, care nu-și găsește locul nici în teatru/film și nici atât în politică. Dar trebuie să ne amintim că și înainte de europarlamentare, Pro România și ALDE erau două partide umflate în sondaje, cotate fiecare la 10%. Însă rezultatul alegerilor europarlamentare ne-a arătat că au luat împreună 10,5% din voturi. Astfel, putem estima că Mircea Diaconu va avea o mare surpriză duminică seara și în niciun caz nu va fi una plăcută, mai ales că în Pro România există o ruptură între tabăra Victor Ponta și cea Mihai Tudose.

Theodor Paleologu a fost o prezență constantă pe scena politică, atacându-i pe rând pe Barna, Iohannis și Dăncilă, așa cum trebuie să facă un candidat la alegeri. Theodor Paleologu este singurul care crede că îl poate învinge pe Iohannis și a intrat în campania electorală cu ideea de a câștiga, nu de a fi un etern loc doi. În sondaje, Theodor Paleologu a fost mereu peste pragul de 5% și s-a observat o ușoară creștere pentru el în ultimele săptămâni. Acesta se apropie de 7-8%, iar cel mai mult va avea de pierdut chiar Dan Barna. Șansele lui la victorie sunt mici, însă rămâne important faptul că se luptă și nu face blaturi politice.

Kelemen Hunor va avea marea provocare să treacă de pragul de 5%, o provocare foarte dificilă. La alegerile prezidențiale din 2014 a luat doar 3,47% din voturi. Joi seara, la dezbaterea cu Barna și Paleologu, Kelemen Hunor a arătat că este un politician cu experiență care știe să-și aleagă cu grijă cuvintele. Singurul său moment de slăbiciune a fost când Moise Guran l-a atacat pentru faptul că UDMR a sprijinit anumite proiecte ale PSD pe justiție.

Pentru ceilalți candidați la alegerile prezidențiale din 2019, marea provocare va fi să treacă de 3% pentru a-și deconta cheltuielile din această campanie electorală falsă. Cel care are șanse să facă asta este chiar Alexandru Cumpănașu, un vierme politic abonat mereu la banii statului care nu pierde nici acum șansa de a încerca să fie relevant pe scena politică, însă se afirmă doar ca un politician penibil și paralel cu realitatea, concentrat doar pe propriile sale interese financiare și preocupat să profite de orice șansă pentru a ajunge la fondurile statului.

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 2019 ajunge la final și singurul lucru memorabil este legătura lui Dan Barna cu niște grupuri de corupție, după cum au arătat anchetele Rise Project. În rest, statul român va deconta cheltuieli pentru o campanie falsă în care a lipsit dialogul și dezbaterea politică, cu alte cuvinte, a lipsit democrația.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *