Skip to content
Politică

Sfârșitul bluff-ului USRPLUS. Acordul din coaliția de guvernare, o înfrângere clară pentru Barna și Cioloș

Inquam Photos / George Călin
" "

Acordul încheiat ieri seară de către reprezentanții coaliției de guvernare reprezintă o cedare clară a celor de la USRPLUS în fața liberalilor. De la amenințările voalate și cererile de schimbare ale premierului, USRPLUS a trecut în final la un ton conciliant, înțelegând probabil că pretențiile lor sunt exagerate și că alternativa – ieșirea de la guvernare – ar reprezenta un scenariu mult mai rău. Bluff-ul a luat așadar capăt aseară, în momentul semnării noului acord.

USRPLUS, marele înfrânt

" "
" "

Acordul nu aduce în prim-plan nimic spectaculos, punând doar câteva accente cu tentă consensuală. Se stipulează de pildă că “Coaliția funcționează pe principiul solidarității și colegialității”. Lucrul acesta reprezintă mai degrabă un truism.

Interesant de observat e că în cazul revocării miniștrilor, este introdusă obligația premierului de a informa, a evalua obiectiv și a spune dezbaterii coaliției o eventuală decizie în acest sens: „…prerogativa constituțională a primului ministru privind trimiterea cererii de revocare a ministrului către Președinte se exercită după informarea prealabilă a formațiunii care l-a propus pe ministru, în baza unor argumente cuprinse într-o evaluare obiectivă făcută de premier și după o dezbatere în coaliție”. La nivel practic nu este știrbită autoritatea constituțională a premierului de a propune remanierea. Premierul trebuie să informeze doar în spirit colegial partenerul de guvernare care a propus ministrul respectiv și să facă o evaluare a ministrului pentru a nu părea că decizia este una aleatoare. Altfel spus, premierul pierde puțin mai mult timp cu o revocare, urmând câțiva pași procedurali adiționali.

Totodată, în legătură cu prioritățile coaliției, nu apare nici o soluție concretă la vreo problemă. Se promit  doar niște termene foarte îndepărtate – Legile Justiției și pensiile speciale  până la finalul anului. Combaterea epidemiei de Covid-19 rămâne prioritatea coaliției. Mai sunt adăugate câteva chestiuni administrative și procedurale legate de ședințele coaliției. Totodată, se dă un semnal interesant în ceea ce privește comunicarea: ”Comunicarea publică se va face în spirit de susţinere reciprocă şi solidaritate”. Lucrul acesta ar trebui să prevină erorile dese de comunicare și totodată ar trebui să se evite situația spălării rufelor în public.

Per total, acordul semnat ieri seară de către reprezentanții coaliției de guvernare reprezintă un compromis amar făcut de USRPLUS. După ce a adoptat o linie belicoasă la nivel declarativ în urma remanierii ministrului Voiculescu, USRPPLUS a capitulat în final aseară. Lucrul acesta era previzibil. USRPLUS rămâne un partener minoritar în această coaliție. Lipsit de alternative reale, partidul lui Cioloș și Barna se vede nevoit să înghită în sec și să meargă mai departe. După toate amenințările lansate la adresa premierului, cei de la USRPLUS s-au trezit în final la realitate. Barna a jucat la bluff, sperând că PNL se va arunca. În final, a trebuit să își dezvăluie mâna, iar aceasta era una foarte slabă. Ieșirea de la guvernare după doar 4 luni nu a fost niciodată o alternativă reală pentru USRPLUS, care ar fi ajuns astfel în Opoziție alături de PSD și AUR, doua formațiuni cu care USRPLUS nu putea colabora. Trecerea în Opoziție ar fi însemnat izolarea completă și ar fi pus formațiunea într-o situație foarte complicată. Florin Cîțu a rămas ferm pe poziție, lucru care s-ar putea să îl ajute și în contextul viitoarea confruntări pentru șefia PNL.

În final, marele perdant a fost USRPLUS, care se simte nevoit să facă un pas înapoi și să își reia locul în banca partenerului minoritar al coaliției de guvernare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *