Skip to content
Politică

Sfârșitul unei coaliții de conjunctură: Mircea Diaconu, abandondat de ALDE și PRO România, cu doar două săptămâni înainte de prezidențiale

Inquam Photos / George Călin
" "

Probleme în paradis pentru ALDE și PRO România. Diferențele de opinie dintre ALDE și PRO România în privința învestirii Guvernului Ludovic Orban pun sub semnul întrebării relația pe care cele două partide o mai au, după ce în urmă cu câteva săptămâni deciseseră să semneze un acord de colaborare pentru susținerea lui Mircea Diaconu la alegerile prezidențiale.

Victor Ponta, președintele PRO România, îl acuza miercuri pe Călin Popescu Tăriceanu că a schimbat placa în ceea ce privește susținerea lui Mircea Diaconu la președinție și că i-a oferit voturile ALDE pe tavă lui Klaus Iohannis și PNL, prin decizia de a vota Guvernul Orban.

" "
" "

”Cei de la ALDE s-au întors la PNL, sunt liberali. […] Toate acele teme (impuse de ALDE în acordul semnat cu PNL n.r.) sunt politice, nu au nicio legătură cu oamenii. Și USR, și ALDE, și PMP au venit numai cu teme care-i interesează pe ei, oameni politici. Avem o singură alianță Pro Romania – ALDE, să îl susținem pe Mircea Diaconu. Nu știu ALDE acum, fiind aliați cu PNL care îl au pe Iohannis, dacă îl pot susține pe Diaconu”, declara Victor Ponta.

ALDE nu a întârziat să vină cu o replică la afirmațiile ex-premierului. Purtătorul de cuvânt al ALDE, Varujan Vosganian, l-a criticat pe liderul Pro România Victor Ponta pentru decizia acestuia de a nu sprijini formarea guvernului Orban şi l-a întrebat ironic dacă se va întoarce în PSD.

„Am o simplă întrebare pentru Victor: urmând acelaşi raţionament bizar, înseamnă că el, dacă nu votează guvernul Orban, o susţine pe Viorica Dăncilă şi se întoarce în PSD?!”, a scris Vosganian pe Facebook.

Acesta a explicat apoi că Mircea Diaconu este candidatul ALDE-ProRomânia la prezidenţiale şi că Victor Ponta, prin refuzul de a sprijini guvernul Orban, o ajută pe Viorica Dăncilă, contracandidatul lui Diaconu.

„Ca să fie limpede, noi reconfirmăm, dacă mai era nevoie, că Mircea Diaconu este candidatul nostru pentru funcţia de preşedinte al României. Sperăm că va fi, în turul al doilea, un contracandidat redutabil pentru Klaus Iohannis, ceea ce face ca Viorica Dăncilă să fie acum adversarul nostru în atingerea acestui obiectiv. Nu ştiu dacă mai avem acelaşi candidat la preşedinţie ca dl Ponta, se pare, însă, că, în acest moment, prin refuzul său de a sustine formarea noului Guvern, si, în consecinţă, protecţia oferită actualului prim-ministru, se pare că nu mai avem şi aceiaşi adversari politici”, a mai subliniat purtătorul de cuvânt ALDE.

Diaconu evită să se afișeze cu oamenii lui Ponta

În fapt, se pare că problemele sunt mult mai mari pentru cele două formațiuni. Cu doar două săptămâni înainte de alegerile prezidențiale, Toma Petcu, șeful de campanie al ALDE, stabilit inițial, și-a anunțat demisia din funcția de coordonator. De cealaltă parte, la PRO România a fost desemnat pentru a se ocupa de campania lui Diaconu, la nivel formal, senatorul Adrian Tutuianu.

Cu toate acestea, actorul evită să se afișeze, la diversele întâlniri și evenimente de campanie, cu oamenii lui Victor Ponta. Mai mult, potrivit surselor PSnews.ro, bani pentru campania lui Diaconu nu vin nici de la ALDE și nici de la PRO România, deși ambele partide s-au angajat să-i ofere sprijin actorului la prezidențiale.

De cealaltă parte, Mircea Diaconu a declarat miercuri, la Reşiţa, că se bazează, în această campanie electorală, pe sprijinul ALDE, strict în ceea ce înseamnă logistică… iar de PRO România nu a spus nimic.

Sunt nişte termeni ai înţelegerii. Eu am ieşit şi am cerut susţinere peste tot, pentru că singur chiar nu pot. Este un demers enorm. Şi au spus că mă susţin, fapt pentru care am discutat termenii susţinerii, care înseamnă logistică şi atât. Această alianţă s-a făcut doar pentru susţinerea mea. Ea nu funcţionează în Parlament sau mai departe. În clipa în care se termină alegerile, pe 25 noiembrie, sau poate în 10 noiembrie, înţelegerea dispare. Pe ei nu îi vedeţi cu mine, nu port siglele lor la mine, deci este susţinerea de care am nevoie. În primul rând, este vorba de oamenii din secţiile de votare. Cu ei am dreptul ăsta şi pot să acopăr, cât de cât, concurenţa cu ceilalţi. Ceea ce fac ei în Parlament este treaba lor politică şi nu este subiectul meu. Statutul de independent este cheia acestei poveşti”, a declarat Mircea Diaconu, la întâlnirea de la Reşiţa, cu simpatizanţii.

Diaconu a afirmat și că a fost foarte atent la termenii stabiliţi în ceea ce priveşte susţinerea sa de către partidele politice, tocmai pentru a nu fi acaparat politic, iar partenerii politici au înţeles perfect acest lucru.

„Să ştiţi că sunt foarte rezervaţi. Nu am vorbit de săptămâni cu liderii. Ei îşi văd de treaba lor, eu, de a mea. Sunt ajutat mai ales la nivel local, pentru faptul că mi se mai pune câte un afiş, voi avea oameni în secţii de votare, lucruri strict logistice şi atât, nimic altceva”, a precizat Diaconu.

 

" "

3 comentarii la “Sfârșitul unei coaliții de conjunctură: Mircea Diaconu, abandondat de ALDE și PRO România, cu doar două săptămâni înainte de prezidențiale

  1. Declaratiile ALDE si PRO Romania ca nu il mai sustin pe Diaconu ii sunt ca o trambulina pentru Diaconu care este preferatul romanilor, desi media si firmele care fac sondaje de opinie il trag in spatele clasamentului. El poate sa ii infranga pe Iohanis (umflat in sondaje), dar si pe Damcila. In. schimb, Diaconu nu este sustinut din afara tarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *