Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, sărbătoriți pe 8 noiembrie, au un rol deosebit în tradiția ortodoxă românească, fiind considerați apărătorii familiei și ai vieții cotidiene. Această zi este încărcată de obiceiuri și superstiții, multe dintre ele având rădăcini adânci în cultura populară.
Preotul paroh Gabriel Cazacu de la Mănăstirea Cașin a oferit detalii pentru cititorii „Adevărul” despre importanța sărbătorii religioase a Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil în tradiția ortodoxă, aceștia fiind considerați conducători ai oștirilor cerești și mesageri ai voii divine, esențiali atât în viața credincioșilor, cât și în istoria mântuirii omenirii: „Îngerii sunt puteri nevăzute, dar lucrează în lume, conform tradiției, Mihail ia sufletele în clipa morții oamenilor și le conduce către Împărăția lui Dumnezeu, iar Gavril a adus întotdeauna veștile bune, de-a lungul istoriei mântuirii”.
Mihail, simbol al luptei împotriva răului, este reprezentat cu o sabie de foc, iar Gavriil, cunoscut ca vestitor al veștilor bune, poartă un crin, simbol al purității. A evidențiat și rolul lor în viața fiecărui credincios: Mihail protejează oamenii de rău, iar Gavriil aduce mesaje importante, precum vestea nașterii lui Iisus: „Îi vedem zugrăviți mereu pe ușile altarului din sfintele biserici, fiind păzitori ai Raiului, ai ușilor împărătești”.
De asemenea, părintele Gabriel Cazacu îi încurajează pe credincioși să participe la slujbele organizate în această zi de sărbătoare, inclusiv la Mănăstirea Cașin, un loc special aflat sub protecția Sfinților Mihail și Gavriil, pentru a mulțumi lui Dumnezeu pentru binecuvântările primite: „Este o sărbătoare frumoasă, o sărbătoare de toamnă, cu o dată neschimbătoare, 8 noiembrie. Le spunem «La mulți ani!» tuturor celor care poartă aceste nume frumoase: Mihail, Gabriel și toate derivatele, și îi așteptăm cu brațele deschise la Sfânta Biserică, pentru a ne bucura împreună de acest praznic frumos”.
Și, nu în ultimul rând, vom explora în acest articol o serie de tradiții, superstiții și obiceiuri asociate acestei sărbători religioase.
Cât de importanți sunt Arhanghelii Mihail și Gavriil în viața noastră
„Când ecourile marii sărbători a cinstirii Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, s-au stins, o altă mare sărbătoare a toamnei, care ne bucură sufletele, este cinstirea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, mai marii conducători ai oștilor cerești. Așa cum știm din tradiția bisericească, sunt căpetenii îngerești, ei stăpânind peste cetele de arhangheli, de serafimi, de heruvimi. Sunt cei care conduc tot ceea ce înseamnă mișcarea cerului și relația cu pământul”, a menționat părintele paroh al Mănăstirii Cașin, Gabriel Cazacu.
Și a explicat și de ce sunt importanți acești arhangheli pentru omenire și care este misiunea lor: „Înger – angelus – înseamnă trimis. Mihail și Gavriil sunt prezenți în viața omului de la naștere până la trecerea în Împărăția lui Dumnezeu. De-a lungul istoriei mântuirii, Sfânta Scriptură ne oferă numeroase relatări despre îngeri, puteri nevăzute create înainte de lume, așa cum aflăm din Cartea Facerii. Misiunea lor este de a aduce oamenilor mesajele lui Dumnezeu. Este esențial să înțelegem ce reprezintă fiecare dintre ei. Mihail, păzitorul Raiului, este adesea ilustrat în iconografia ortodoxă și universală cu o sabie de foc, simbolizând lupta împotriva răului. Gavriil, vestitorul veștilor bune, este pictat ținând în mână un crin, simbol al purității și frumuseții sufletești. Știm cu toții de dialogul său cu Fecioara Maria, când îi aduce vestea cea bună: că va purta în pântece pe Fiul lui Dumnezeu”.
Preotul a atras atenția că, în afară de îngerii luminați, există și îngeri întunecați, care au căzut din slava cerească din cauza mândriei și au rămas de atunci despărțiți de lumină. Aceștia reprezintă forțele întunericului de care oamenii trebuie să se ferească. Preotul a subliniat, astfel, contrastul dintre lupta constantă a binelui împotriva răului, a luminii împotriva întunericului: „Fiecare dintre noi, odată botezați în numele Sfintei Treimi, primim un înger păzitor care ne veghează și ne protejează pe parcursul vieții”.
După moarte, acest înger devine martor și apărător al sufletului nostru în fața judecății divine, aducând mărturie despre faptele bune și rele pe care le-am făcut. Astfel, el stă alături de noi și în viață, și în fața lui Dumnezeu, confirmându-ne dreptatea, bunătatea și credința în legile divine.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News