Skip to content
Politică

Sforile de care este agățat Ludovic Orban, noul președinte al PNL / EXCLUSIV

telegrafonline.ro

Victoria lui Ludovic Orban în Congresul PNL de sâmbătă este, cu siguranță, de natură a aduce cel puțin o săptămână de euforie și de șampanii desfăcute care mai de care mai răsunător în echipa fostului deputat.

Dincolo de zâmbetele victorioase și de declarațiile sforăitoare inerente oricărui astfel de eveniment, haideți să ne uităm dacă Orban are sau nu motive să stea complet liniștit în legătură cu propria reputație și în ce măsură aceasta i s-ar putea întoarce împotrivă. Mai precis, redacția PSnews.ro a inventariat mai jos cinci fantome ale trecutului celui care a fost ministru al Transporturilor în guvernul Călin Popescu-Tăriceanu.

1. Dosarul Transalpina

Anume calitatea lui Orban de ministru al Transporturilor (între 2007 și 2008) i-a târât numele într-un scandal ce durează de aproape un deceniu.

Cazul a revenit în actualitate în primăvara anului 2015, după ce presa a relatat cum „regele asfaltului” Nelu Iordache (patronul firmei Romstrade) l-ar fi denunțat la DNA pe Ludovic Orban pentru niște șpăgi care ar fi fost date în procesul realizării DN 67C Bengeşti-Sebeş (cunoscut ca „Transalpina”). În aceeași perioadă, Corpul de Control al Guvernului (guvern condus de către Victor Ponta, cu care Orban este de mult la cuțite) a sesizat DNA cu privire la două fapte de abuz în serviciu care ar fi fost comise de către fostul ministru al Transporturilor și care ar fi dus la un prejudiciu de peste 400 de milioane de lei, potrivit DCnews.

Tot acum doi ani, Pro TV a relatat pe larg despre cum, în mandatul de ministru al lui Ludovic Orban, Romstrade a primit contractul de amenajare a șoselei Transalpina, cum Corpul de Control al Guvernului acuză că Nelu Iordache a obținut un credit bancar prezentând acte false, cum Romstrade a obligat CNANDR să plătească lucrările nu în lei (cum fusese convenit inițial), ci în euro, fapt ce a scos din bugetul Companiei de Drumuri 35 de milioane de lei în plus față de înțelegerea de la început etc.

2. Relația de miliarde cu Nelu Iordache

Relația Orban-Iordache este una veche. Regele asfaltului (care a prosperat și pe vremea lui Tăriceanu, și în guvernarea Emil Boc) s-a umplut de bani în mandatul de ministru al actualului șef al PNL. De altfel, PSnews.ro v-a prezentat pe larg încă din februarie 2016 cum Ludovic Orban, când deținea portofoliul Transporturilor, a acordat 36 de contracte companiei Romstrade SRL, în valoare totală de miliarde de lei. De cele mai multe ori, această societate era unicul beneficiar, în numai trei cazuri fiind vorba despre o asociere de firme.

Cele mai mari contracte au fost pentru:

  • modernizarea DN 67C Bengeşti-Sebeş „Transalpina”: peste 1,23 de miliarde de lei;
  • lucrări la infrastructura unor străzi din oraşul Voluntari: aproximativ 200,24 de milioane de lei;
  • Acord-cadru pentru Lucrări și servicii de întreținere multianuală iarna – vara 2008-2011 pentru SDN 1-7 din cadrul DRDP București: circa 114,97 de milioane de lei;
  • lărgire la 4 benzi în cazul Centurii Bucureşti Sud (aprox. 41 km): peste 96,54 de milioane de lei.

În aprilie 2013, Nelu Iordache a fost trimis în judecată de către DNA, în dosarul privind deturnarea fondurilor pentru primul tronson din autostrada Nădlac – Arad, de aproximativ 22 de kilometri, afaceristul fiind acuzat de delapidare, fals în înscrisuri, spălare de bani şi înşelăciune.

DETALII AICI: Pe ce s-ar putea sesiza DNA în legătură cu Ludovic Orban: 36 de contracte pentru Romstrade / EXCLUSIV

Ludovic Orban a negat în repetate rânduri că ar avea vreo legătură cu presupuse mite sau abuzuri în serviciu din dosarul Transalpina (instrumentat de către DNA deocamdată in rem), dar problema care se pune acum este următoarea: ce se va întâmpla dacă Orban va fi pus sub urmărire penală în această speță? Cum se va raporta PNL la un președinte devenit suspect? Întrebarea are cu atât mai multă greutate, cu cât PNL continuă să se raporteze la așa-numitul „Decalog al Integrității”, adoptat în unanimitate în decembrie 2015 și afișat de către liberali drept un pas istoric în asanarea morală a partidului.

Nu știm dacă există cotloane mult mai interesante ale relației de afaceri Orban-Iordache, dar un lucru vă mai spunem, înainte să trecem la următorul subiect: în cazul în care se va adeveri scenariul cel mai negru, dosarul Transalpina va atârna mult mai greu de gâtul lui Orban decât speța în care este acuzat de către DNA de folosirea influenței politice (și în care politicianul a fost achitat doar în primă instanță – și chiar și acolo cu un scor de 2 la 1 între judecători, deci fără unanimitate). Pentru că o eventuală condamnare a lui Ludovic Orban în „Transalpina” se va referi la fapte comise în calitatea lui de ministru, nu de simplu candidat la Primăria Municipiului București (PMB), precum cealaltă speță.

3. Dosarul cu Urdăreanu de la DNA și riscul condamnării

CITIȚI ȘI: Pistol la tâmpla PNL: al treilea judecător NU crede în lacrimile lui Orban EXCLUSIV

Tot PSnews.ro v-a prezentat pe larg – în materialele din linkurile ce încadrează acest paragraf și următorul – subtilitățile din dosarul penal pe care Direcția Națională Anticorupție i l-a deschis lui Ludovic Orban, acuzându-l că și-a folosit influența politică pentru a obține o sponsorizare ilicită de la alt „rege al asfaltului”, Tiberiu Urdăreanu. Astfel, banii de la patronul UTI ar fi urmat să fie folosiți de către politician pentru promovare TV în campania locală din București.

Da: fostul candidat la Primăria Capitalei a fost achitat în primă instanță la ICCJ, dar decizia de la fond NU a fost luată în unanimitate. Astfel, spre deosebire de judecătorii Geanina Arghir și Daniel Grădinaru, magistratul Ștefan Pistol s-a pronunțat pentru condamnarea lui Ludovic Orban la 1 an de închisoare cu suspendare.

VEDEȚI ȘI: Orban, egalul lui Năstase și Dragnea în ochii judecătorului care l-a vrut condamnat EXCLUSIV

Partea sensibilă din motivarea redactată de către completul de la Înalta Curte de Casație și Justiție este că, deși toți judecătorii au fost de acord cu existența faptei și cu ideea că Ludovic Orban a fost autorul ei, opinia separată s-a referit la folosirea efectivă a influenței politice. Cu alte cuvinte, cei doi magistrați care au optat pentru achitarea lui Orban nu au contrazis existența faptei, ci felul în care DNA își construise acuzarea.

Mai mult: atât judecătorii, cât și inculpatul însuși au recunoscut că fapta pentru care Orban a fost trimis în judecată există, iar fostul vicepreședinte liberal este cel care a comis-o. Rămâne, desigur, de stabilit dacă a fost sau nu corectă acuzarea DNA în legătură cu respectiva faptă. Am subliniat în acel moment faptul că omul politic a fost achitat strict pentru încadrarea cerută de către DNA – dacă încadrarea ar fi fost alta, problema s-ar fi complicat.

Ca o ironie a sorții: următorul termen din procesul Orban-DNA a fost stabilit pentru 11 septembrie.

A SE VEDEA ȘI: Urmează o vară toridă: DNA îi pregătește „Nine Eleven” lui Ludovic Orban FOTO

4. Accidentul rutier

Nu ne referim la accidentul rutier din ianuarie 2015, când Ludovic Orban s-a răsturnat cu mașina, iar premierul de atunci, Victor Ponta (care s-a nimerit să treacă pe acolo imediat după liberal), s-a oprit și i-a făcut o fotografie. Noi acum aducem în discuție evenimentul de la finele anului 2007, când Orban era ministru și când a lovit cu mașina o fată în vârstă de 17 ani. Presa vremii (de exemplu, Ziua de Constanța) a scris insistent că guvernantul risca dosar penal în eventualitatea în care victima ar fi depus plângere penală pentru vătămare corporală. Cu toate acestea, Ludovic Orban a scăpat doar datorită faptului că părinții minorei nu l-au dat pe PNL-ist pe mâna procurorilor, a scris Mediafax în acea perioadă.

Sigur că răspunderea penală s-a prescris, dar nu se știe niciodată peste ce judecător cu capsa pusă dai. Să amintim pe scurt cazul fostului coleg al lui Orban din Parlament și din PNL – l-am numit pe jurnalistul Sorin Roșca Stănescu, care a făcut închisoare în dosarul disjuns din Rompetrol, în ciuda faptului că atât procurorul DIICOT de ședință, cât și una dintre cele trei judecătoare ale completului de la Curtea de Apel București (CAB) ceruseră să se țină cont de intervenția prescripției. Ei bine, celelalte două judecătoare ale completului nu au ținut cont și l-au trimis pe SRS după gratii.

5. Chiolhanurile marca Orban

Să fim bine înțeleși: nu ne legăm de viața personală a unuia sau a altuia. Nu ne interesează ce face niciunul dintre ei în propria casă, pe banii personali. Dar când datul în stambă trece granițele celor patru pereți de domiciliu și ajunge în spații publice, atunci ni se pare normal ca presa să bată monedă pe apucăturile oricui are pe mână bugete centrale sau locale.

Dincolo de bilețele roz și de poduri surpate, epoca Tăriceanu a fost marcată (cel puțin în ultima ei parte) de bairamurile ce-l aveau în miezul lor pe nimeni altul decât ministrul Transporturilor, Ludovic Orban. Iată, de exemplu, ce scria în 2008 jurnalistul George Roncea pe Curentul.ro (filmulețul de mai jos face parte din același material). În ciuda unor căutări insistente, nu am descoperit vreo dezmințire din partea lui Orban cu privire la cele relatate de Roncea:

„În perioada în care ocupa funcţia de viceprimar al Capitalei (anterior celei de ministru – n.r.), (totodată preşedintele al PNL Bucureşti), Orban a devenit sufletul unei petreceri ţigăneşti, într-un restaurant din centrul istoric al Bucureştiului, „Moara Vlăsiei”, preferat la ora aceea de interlopi.

A fost fotografiat şi filmat în timpul show-ului atât de partenerii de chef, cât şi de personalul locantei. Beat pulbere, Orban s-a căţărat pe mese, un obicei al său de altfel, şi a dansat cot la cot cu membrii lumii interlope, pe ritmuri îndrăcite de manele. Iniţial însoţit de câţiva cheflii – oameni de afaceri, un angajat al primăriei şi două piţipoance – Orban a fraternizat cu ţiganii, a săltat microfonul lăutarului şi s-a pus de un fel de jam session care a zguduit restaurantul. Lasciv, s-a pus pe dans din buric, îmbrăţişând la nimereală pirandele Prinţului, unul dintre barosanii tuciurii venit  la petrecere cu alţi meseriaşi încărcaţi de lanţuri şi ghiuluri de aur.

Împleticindu-se cu sticla în mână, din care bea direct, ca beţivii învederaţi, Orban face turul meselor, se pupă cu interlopii care îl ovaţionează ca la circ şi insistă să mai tragă o duşcă în timp ce angajatul Primăriei încearcă jenat să îl extragă din centrul atenţiei. Schimbă sticla de vin roşu pe sticla de whishy şi apoi trece pe vin alb. În pragul comei alcoolice, îşi toarnă pe faţă apă călâie dintr-o frapieră. Rromii râd şi-şi dau coate, se pozează cu belferul de viceprimar. Circoteca continuă până la epuizarea completă a resurselor liderului PNL. Abia spre dimineaţă, împleticindu-se, gata să cadă pe jos, Orban acceptă, la insistenţele tovarăşilor săi, să se îndrepte spre maşină, nu înainte de a mai comanda nişte dedicaţii partenerilor ad-hoc de petrecere, cocalarii care l-au proclamat drept «Primarul ţigăniei».

Scenele şocante ale dezmăţului liderului PNL au fost publicate la vremea aceea de câteva cotidiene centrale şi o parte dintre filmări au fost postate online. O scurtă secvenţă, dinspre începutul chefului, când Orban abia se încălzea, este disponibilă şi pe pagina de web a publicaţiei «Curentul»”.


Ura și la circ!

Am lăsat la urmă a cincea pată de pe biografia lui Ludovic Orban, tocmai ca să nu încheiem într-o notă prea încrâncenată. Totuși, să nu uităm de unde am pornit: Orban este acum președintele PNL, al doilea cel mai mare partid din România, o formațiune cu structuri bine definite. În acest context, cu ce ochi credeți că va privi activul de partid un președinte extrem de ușor de manipulat de către oricine va ști să apese pe butoanele și să tragă de sforile pe care tocmai vi le-am prezentat? Nu vrem să-i cobim, dar, dacă Ludovic Orban nu va trece rapid la treabă, are toate șansele să intre în istorie drept cel mai slab președinte pe care l-a avut vreodată PNL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *