SGR ajunge și în R.Moldova. Sistemul ar putea deveni funcțional din ianuarie 2027

Sursa foto: RetuRO SGR

Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) ar putea deveni funcțional din ianuarie 2027 și în R.Moldova, a anunțat secretarul de stat din Ministerul Mediului din R.Moldova, Grigore Stratulat, la un eveniment de profil.

El a precizat că R.Moldova este, în prezent, în etapa de promovare a SGR, redenumit „sistemul de depozit”, în rândul cetățenilor, producătorilor, comercianților și importatorilor, scrie Agerpres.

„Fiind inspirați de exemplul României și al altor nouă state din Uniunea Europeană, unde SGR este funcțional pentru aproximativ 131 de milioane de oameni, cam 26% din populația Europei, de ce să nu fie implementat cu rezultate și în R.Moldova?”, a afirmat Grigore Stratulat, care a participat la conferința „PRIA Environment – Aniversare un an de SGR în România”.

Potrivit acestuia, sistemul de depozit va fi creat de comercianți, producători și importatori sub forma unei asociați obștești care va prelua administrarea gestionării deșeurilor de ambalaje.

Demnitarul moldovean a precizat că va exista un singur centru de colectare a deșeurilor reciclabile („cleaning house”), cel mai probabil pe raza municipiului Chișinău, și se va pune accent pe două tipuri de colectare: manuală și automată.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: