Skip to content
Politică

Shhaideh înșiră cifrele. Câte locuințe noi va construi Guvernul

europafm.ro

Ministrul Dezvoltării, Sevil Shhaideh a vorbit, într-un interviu pentru EVZ, despre politica în următorii patru ani, în ceea ce privește riscul seismic al clădirilor, dar și construirea de noi locuințe.

„Propunerea bugetară pentru anul 2017, în vederea finanțării acțiunilor privind reducerea riscului la clădirile de locuit multietajate, încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic și care prezintă pericol public, este de 25 milioane lei.

De asemenea, se are în vedere îmbunătățirea cadrului legislativ actual în scopul înlăturării motivelor care au dus la neînceperea, respectiv la întreruperea execuției lucrărilor de consolidare la clădirile de locuit multietajate, încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic și care prezintă pericol public, incluse în programele anuale de acțiuni”, a declarat vicepremierul.

Întrebată dacă s-a realizat vreun control al construcțiilor noi și vechi, pentru a se stabili cât de bine sunt construite, Shhaideh a clarificat: „În anul 2016, ISC a efectuat un număr de 17.458 controale în domeniul calității, din care 233 în activitatea de proiectare, 15.329 în activitatea de execuție, 1.636 în cea de urmărire a comportării în exploatare și 260 controale privind implementarea sistemului de management al calității de către unitățile cu activitate de proiectare și execuție.

Ca urmare a controalelor efectuate au fost constatate 10.859 de deficiențe pentru care au fost aplicate măsuri corective dar și 1.659 sancțiuni contravenționale”.

Mai mult, chestionatată în legătură cu numărul de locuințe vor fi construite în acest an, ministrul a explicat: În anul 2017 se estimează finalizarea unui număr de 14 blocuri locuințe sociale cu 361 apartamente –și reprezintă locuințe cu chirie subvenționată, destinate unor categorii de persoane defavorizate prevăzute de lege, cărora nivelul de existență nu le permite accesul la o locuință în proprietate sau închirierea unei locuințe în condițiile pieței.

Se află în Programul de construcții locuințe sociale un număr de 49 de blocuri cu un număr de 1214 apartamente. În ceea ce privește următorii 4 ani, având în vedere că programul este unul anual, cu bugetarea anuală a fondurilor, este de precizat că numărul de obiective perconizate a se finaliza este estimat față de un necesar finaciar/an de cca. 79.000 mii lei, estimându-se astfel finalizarea unui număr de cca. 500 apartamente/an.

În Programul de construcții locuințe sociale pentru chiriașii evacuați se află un număr de 20 de blocuri cu un număr de 502 apartamente și reprezintă obiective în continuare, acestea se află în urmatoarele U.A.T-uri”, a mai spus Sevis Shhaideh.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *