Skip to content
Politică

Shimbările climatice forțează migrația în America de Sud

theguardian.com

În timp ce violențele și sărăcia erau considerate principalele motive pentru migrația masivă – America de Sud, experții sunt de părere că schimbările climatice forțează fermierii să își părăsească pământurile, și e din ce în ce mai rău.

Anul acesta nu a plouat. Anul trecut nu a plouat. Terenurile mele agricole nu au produs nimic. Am investit, nu am câștigat nimic.”, a declarat Canan pentru The Guardian, un indigen ch’orti Maya care a hotărât să își abandoneze pământurile natale după repetate eșecuri.

Caravana de migranți plecată din America Centrală – a pornit din Honduras pe data de 13 octombrie și în prezent se află în Mexic- în încercarea de a ajunge în America de Nord, pe lângă motivele deja știute, sărăcie și violențe, un altul iese la suprafață, schimbarea climatică.

Focusul asupra violențelor eclipsează imaginea de ansamblu – oamenii susțin că pleacă deoarece nu au ce mânca.” a spus Robert Albro, cercetător în cadrul Universității Americane, din Washington. Se evită acest motiv în rândul migranților deoarece se consideră că este foarte abstract  și pe termen prea lung, a mai completat acesta.

Caravana migranţilor, pune în lumină enormele contraste care există în acest moment între emisfera sudică şi cea nordică, și în general în lume. Această mișcare este defapt un avertisment: într-un fel sau altul populaţiile care suferă din cauza sărăciei, a insecurităţii, a persecuţiilor de tot felul, a schimbărilor climatice, vor continua să se îndrepte spre ţările stabile unde există o minimă prosperitate.

Caravana de migranți a pus pe jar Statele Unite ale Americii. Reacția președintelui Donald Trump nu a întârziat să apară, a trimis peste 5000 de militari la frontiera mexicană pentru a împiedica intrarea acestor migranţi pe teritoriul SUA.

Într-un mesaj transmis pe twitter luni dimineaţă Donald Trump afirmă că printre migranţi se află şi mulţi răufăcători, membri ai unor bande violente. Cum pe data de 6 noiembrie au loc în Statele Unite alegeri legislative de mijloc de mandat, Donald Trump îşi multiplică declaraţiile de natură să-i atragă voturi. De exemplu, el îşi exprimă intenţia de a aboli aşa-numitul „drept al solului” în virtutea căruia pot deveni cetăţeni americani copiii străini şi ai imigranţilor fără acte în regulă, dacă aceștia se nasc pe teritoriul Statelor Unite.

 

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *