Skip to content
Puterea Știrilor Video

Și companiile mari pot accesa fonduri prin IMM Invest. Dumitru Nancu: Sunt firmele care au sub 250 de angajați, dar depășesc cifra de afaceri

psnews.ro

Invitat la ”Puterea Știrilor”, Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a vorbit despre planul de relansare economică al guvernului Orban și despre IMM Invest pentru companiile mari. Concret, acesta a explicat în ce constă IMM Invest pentru companiile mari care pot acum accesa bani prin EximBank

Sunt 167 de milioane de euro, bani alocați de Guvernul României pentru dobândă 0, comision de garantare 0, deci schema este unică în ceea ce privește ajutorul de stat oferit pe teritoriul Uniunii Europene. Ce s-a mai reușit: guvernul Orban a luat derogare de la Uniunea Europeană ca această facilitate de dobândă zero să fie 8 luni de la momentul în care ai semnat contractul de creditare și garantare. Până acum era până la 31 decembrie 2020. Va merge inclusiv până în 2026.

Este un program care își arată efectul dar nu poate răspunde singur la nevoile întreprinderilor mici și mijlocii. Guvernul a venit cu o nouă schemă noi îi spunem IMM Invest pentru companiile mari. De exemplu sunt acele companii care au un număr de până în 250 de angajați, dar depășesc cifra de afaceri și nu le poți încadra. Nu le puteau accesa pe IMM Invest, acum le pot accesa pe schema IMM invest companii mari. Sau companiile cu peste 250 de angajați, marile șantiere navale unde sunt 2-3 mii de angajați pot accesa această linie prin EximBank”.

Amintim că premierul Ludovic Orban a precizat marţi că pe circuitul de avizare se află un program de susţinere a companiilor medii şi mari, similar cu IMM Invest.

„În ce priveşte susţinerea companiilor, este pe circuitul de avizare un program de susţinere a companiilor medii şi mari, similar cu IMM Invest. Să acordăm şi pentru aceste companii produse de garantare a creditelor pentru capitalul de lucru şi pentru investiţii, cu o subvenţionare parţială a dobânzii, astfel încât să îmbunătăţim capacitatea de finanţare a acestor companii”, a anunţat premierul, în debutul lucrărilor Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social. Orban a menţionat că Guvernul a identificat resurse în exerciţiul financiar 2014-2020 pentru susţinerea microîntreprinderilor şi a întreprinderilor mici şi mijlocii.

Orban a subliniat că Guvernul doreşte să folosească instrumentul ajutorului de stat pentru investiţii greenfield „care fie sunt realizate de actori noi pe piaţa românească, fie în cadrul unor programe de dezvoltare” ale unor companii prezente deja pe piaţa autohtonă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *