Skip to content
Opinii & Analize

…și cu Bogdan Aurescu ce facem?

Bogdan Stoica

Îmi cer iertare că apar și eu la spartul târgului în scandalul Rareș Bogdan – Bogdan Aurescu, dar am vrut să văd cum se termină. Și s-a terminat românește, adică lucrurile rămân așa: cu un partid care pune incompetenți în Guvern și cu miniștri orbiți de importanța propriilor legitimații de serviciu.

Rareș Bogdan nu e nici cel mai vechi, nici cel mai liberal membru al PNL. Nu e nici un monument de logică, nici de integritate, nici de cultură liberală. Ca fost ziarist însă, și-a dezvoltat abilitatea de a citi omul. Iar pe Aurescu l-a citit perfect: nu e bun pentru Externe.

N-aș fi scris textul ăsta dacă nu-l vedeam pe Aurescu povestind cum e gata România să-l aresteze pe Vladimir Putin, în baza mandatului emis de Curtea Penală Internațională. Vorbea atât de coerent și de articulat încât puteai să-ți imaginezi cum o Lada Samara, cu Putin și doi prieteni, care mergeau în Vamă să tragă o linie și să dea o bucă, este oprită de Poliția Cogealac iar liderul Rusiei este dus la postul comunal „în vederea extrădării, ca urmărit, în baza taca-taca-taca polițienesc”.

Din păcate, nu l-am auzit pe Aurescu explicând la fel de feroce cum o să reacționeze România față de Austria la umilirea fără margini a refuzului Schengen.

Cum și-a propus el să pună la punct Ucraina în scandalul modificării canalului Bîstroe.

Cum nu permite el ca UE să-i dea lui Petre Daea doar zece milioane de euro ca daune pentru problemele generate fermierilor români de exporturile de grâu ale vecinilor.

Ce fermă va fi reacția lui după ce UEFA a permis maghiarilor afișarea de mesaje cu Ungaria Mare la meciurile cu România

Cu alte cuvinte: Aurescu e capabil de o politică externă adecvată doar la nivel teoretic. E ferm, dur, fără dubioșenii, doar când știe sigur că n-o să fie pus niciodată într-o situație reală de combat diplomatic. E ca un copil, care călărește nebunește o coadă de mătură, dar se teme de cai pentru că-s prea mari. Sau ca un câine, care latră furibund la toți trecătorii, convins că doar gardul îl împiedică să-i devoreze.

Scuze, am scris câine. Un cățeluș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *