Skip to content
Politică

Și dacă ar fi fost Traian Băsescu suspendat?

Întrebarea care se află pe buzele tuturor pesediștilor din țară în aceste zile de înaltă încărcătură juridică și „deconspiraționistă” este aceea dacă nu cumva era mai bine ca Traian Băsescu să fie suspendat pentru această campanie electorală. România fără Traian Băsescu la Cotroceni probabil ar fi evitat unele episoade din această campanie, care au făcut agenda publică.

În luna septembrie, apărea în spațiul public o propunere venită din partea lui Tăriceanu, candidat la președinție și președinte al Senatului, prin care punea pe masă o nouă suspendare a lui Traian Băsescu. Luat în derâdere de cei din noua alianță neprihănită a creștin liberalilor și nebăgat în seamă de PSD, Tăriceanu a lansat această inițiativă, după care a fost pusă la dospit în Parlament în așteptarea semnăturilor.

Motivele pentru care s-a evitat o nouă suspendare au fost unele simple: să nu îl activăm pe Băsescu în campania electorală și că nu are rost o suspendare cu câteva luni înainte de terminarea mandatului. Însă, ultimele apariții ale lui Traian Băsescu, atacurile, deconspirările, dar și învățăturile transmise de la Cotroceni, au arătat tuturor că, deși aflat în funcția de Președinte al României, acesta nu se dă în lături de la implicarea în campania electorală, fiind mai activ ca niciodată, el fiind și cel care impune temele de dezbatere în această campanie.

Așadar, cum ar fi arătat România cu Traian Băsescu suspendat, făcând declarații de la sediul de campanie și nu cu steagurile în spate?

În primul rând trebuie să avem în vedere temele pe care le-a adus în discuție Traian Băsescu și cele asupra cărora s-a pronunțat. Și avem așa: deconspirarea lui Victor Ponta, cazul Lukoil, dar și dosarele Microsoft și EADS. În cazul lui Victor Ponta, un Traian Băsescu aflat în situație de suspendare nu ar fi putut să facă dezvăluiri ce țin de secretul de stat, fără a fi ridicat imediat de autorități. În acel moment Traian Băsescu nu ar mai fi fost președinte și nici nu avea cum să vorbească despre serviciile secrete pe puțin 30 de ani.

Cazul Lukoil ne-a arătat un Traian Băsescu care mai avea puțin și lua mătura și îi dădea pe ruși afară din țară. Acest curaj al președintelui a fost dat tocmai de retorica sa anti-rusă și de poziționarea sa împotriva a tot ce înseamnă Federația Rusă. Faptul că se afla la Cotroceni și nu avea nevoie de ruși pentru campania sa, a reprezentat un imbold pentru acesta. Probabil că, în condițiile în care trebuia să facă o campanie agresivă pentru a scăpa de demitere, Băsescu s-ar fi gândit de două ori înainte de a-și ataca niște foști sponsori.

În privința Microsoft și EADS avem de a face cu dezvăluirile făcute de către Traian Băsescu în privința unor date secrete din cele două dosare. Toate aceste dezvăluiri venite pe diverse căi, avute doar de președinte la dispoziție, nu ar fi fost posibile dacă Traian Băsescu era din nou în fața unui garaj și își susținea conferințele de presă. Totodată, dacă președintele nu intervenea în aceste subiecte, probabil că discuțiile nu se mai lungeau atât de mult, iar românii se puteau concentra pe programele candidaților.

Astfel, campania cu Traian Băsescu suspendat ar fi fost marcată de foarte multe atacuri la persoană ale acestuia, de o prezență constantă la televizor, la mitinguri și alte băi de mulțime, însă nu mai aveam de a face cu povești cu spioni sau cu scenarii cu influențe securiste, aflate pe cine știe ce căi, de la Cotroceni.

1 comentariu la “Și dacă ar fi fost Traian Băsescu suspendat?

  1. Traian Basescu este un sarlatan mizerabil , fara scrupule ! nu conteaza pe cine calca in picioare atata timp cat isi atinge scopul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *