Skip to content
Societate

Și dacă coronavirus nu va dispărea? Hong Kong, a doua oară în carantină după explozia de cazuri

The Verge

Pandemia coronavirus ar putea continua mai mult decât ne așteptăm, iar noile cazuri din Hong Kong confirmă această ipoteză că pot reapărea oricând noi vârfuri de epidemie. Este o teorie expusă de experții din Marea Britanie, care zilele acestea își găsește dovada în cazurile chinezilor.

Odată ce măsurile de distanțare socială au fost impuse, în China și în Italia s-au văzut rezultatele după câteva săptămâni, când epidemia a început să-și reducă ritmul. Cercetătorii italieni au analizat impactul măsurilor adoptate în Italia și au stabilit că mobilitatea a scăzut cu 50% după ce au fost impuse măsurile de izolare în toată țara, pe 9 martie 2020.

Măsurile severe adoptate de mai multe state ar putea să ia o formă intermitentă și să fie aplicate parțial atunci când se va descoperi un nou vârf de epidemie. Acest comportament ar putea fi aplicat pe o perioadă de doi ani sau până la dispariția virusului. Iar dacă măsurile nu sunt aplicate la nivel global – cum vede în țările nordice din Europa unde oamenii sunt liberi să se deplaseze – atunci totul va fi în zadar, pentru că cei care acum sunt liberi, mâine vor fi purtători de virus în zonele care astăzi se luptă să combată pandemia. Cercetătorii britanici de la Imperial College din Londra au stabilit și gradul de izolare pentru a combate epidemiile: măsurile încep să fie eficiente când se reduce contactul între persoane cu 75%.

Dacă măsurile restrictive ar continua, evoluția pandemiei Coronavirus ar putea fi cea indicată în graficul de mai jos, cu diferite oscilații, potrivit cercetării realizate de Imperial College din Londra, pentru situația din Marea Britanie. Atât timp cât nu sunt identificați toți purtătorii de virus, va exista mereu riscul ca aceștia să-l răspândească și altor persoane, iar măsurile vor deveni inutile.â

În momentul în care se va ajunge la un nou vârf al epidemiei, atunci autoritățile vor trebui să adopte măsuri restrictive, cum ar fi închiderea școlilor sau izolarea cetățenilor în case. Iar măsurile pot fi întrerupte când cazurile scad sub 50.

De asemenea, un raport al Serviciului Public de Sănătate din Anglia arăta că toată epidemia coronavirus ar putea rezista în Marea Britanie până în primăvara lui 2021, preciza theguardian.com. Raportul considera că vor mai exista vârfuri de epidemie în 2020, chiar dacă se adoptă măsuri restrictive, pentru că virusul nu va dispărea curând din societate.

În această situație, mulți ar tinde să afirme că populația trebuie lasă liberă dacă coronavirus va continua să existe în societate. Cercetătorii de la Imperial College nu sunt de acord cu această idee, precizând că fără măsurile restrictive există riscul ca 80% din populație să fie pozitivă la COVID-19. Ne confruntăm cu o pandemie care nu va dispărea curând din societate și ne va impune un mod diferit de a trăi, iar cazurile din China confirmă acest lucru.

Hong Kong, din nou în carantină

La Hong Kong situația începe să devină din nou gravă, după ce s-au descoperit 65 de noi cazuri de coronavirus în doar 24 de ore, un record de la începutul epidemiei în China, informează ilfattoquotidiano.it. Dacă până acum autoritățile din Hong Kong încercau să evite răspândirea epidemiei, de data aceasta se confruntă cu mai multe cazuri pe zi, existând riscul ca situația să scape de sub control.

Autoritățile de la Hong Kong au impus din nou măsurile de distanțare socială și regiunea intră în a doua carantină în doar câteva luni. În ultimele luni, în Hong Kong s-au înregistrat 518 cazuri și mai puțin de 10 morți, la o populație de 7,4 milioane.

Aceste măsuri vin după ce în urmă cu câteva zile, autoritățile chineze tocmai au redeschis fabricile, magazine și economia părea să-și reintre în ritm. După 2 luni de carantină totală în Kong Kong, cetățenii se întorceau la viața lor normală, dar cele 65 de cazuri îi trimit din nou în case.

Situația din Hong Kong trebuie urmărită cu atenție și poate fi un exemplu pentru statele europene, când acestea se vor pregăti să renunțe la măsurile restrictive. Din momentul în care cetățenii se întorc la viața normală, există riscul să reapară oricând un nou vârf al epidemiei cu coronavirus, mai ales dacă nu se impun măsuri de protecție la nivel global.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *