Skip to content
Alegeri Europarlamentare 2019 Politică

Și ”fantomele” vor la Bruxelles: 10 partide de care n-ai auzit, dar care s-au înscris la BEC pentru europarlamentare

Inquam Photos / Octav Ganea

Mai puțin de două luni ne mai despart până când ne vom decide noile figuri ce vor merge să reprezinte România în Parlamentul European. Până pe 6 aprilie BEC trebuie să ia decizia de admitere sau respingere a candidaturilor, iar până pe 7 aprilie BEC trebuie să transmită către AEP un exemplar al persoanei eligibile comunitar, potrivit unei hotărâri a Guvernului pentru aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European în anul 2019, adoptată pe 15 februarie de Executiv.

De asemenea, până pe 12 aprilie pot fi depuse contestaţii privind admiterea sau respingerea candidaturilor, soluţionarea contestaţiilor făcându-se Tribunalul Bucureşti, în cel mult două zile de la înregistrare.

Totodată, soluţionarea apelului asupra contestaţiilor va fi făcută până la data de 15 aprilie, iar candidaturile vor fi definitivate pe 16 aprilie.

Pe 17 aprilie va fi stabilit numărul de ordine pe buletinele de vot, prin tragere la sorţi, ale partidelor politice, organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţelor politice şi electorale care au depus liste de candidaţi, precum şi a candaţilor independenţi.

Tot pe 17 aprilie va fi comunicat către BEC, numele reprezentanţilor partidelor politice, organizaţiilor cetăţenilor care aparţi minorităţilor naţionale, alianţelor politice sau electorale dintre acestea care participă la alegeri şi care au membri în Parlamentul European, care vor face parte din BEC.

Campania electorală începe pe 27 aprilie şi se încheie pe 25 mai, ora 7.00.

23 de partide şi 7 independenţi s-au înscris la BEC pentru europarlamentare

Șapte candidaţi independenţi şi 23 de partide s-au înregistrat la BEC pentru alegerile europarlamentare. Pe lângă binecunoscutele partide, mai nou sau mai vechi formate, pe lista BEC se află și câteva ”partide-surpiză”, despre care nu se știe mai nimic și ale căror șanse de a obține un mandat la Bruxelles sunt de departe inexistente:

1.Partidul Neamul Românesc este fondat de fostul deputat PSD Ninel Peia, care a fost exclus din rândul social-democraţilor, la începutul lunii martie a anului 2016. Acesta deschide lista la alegerile europarlamentare. În total sunt 39 de candidaţi înscrişi în competiţie din partea Partidului Neamul Românesc, care are deviza „Naţional, Creştin, Conservator. Sunt român şi punctum!”.

2. Partidul Social Democrat Independent (PSDI) are o listă de 43 de candidaţi. Marian Vanghelie a fost cel care a venit să depună lista candidaţilor la europarlamentare, joia trecută, la BEC. Pe primele 10 locuri figurează: George Cornel Comşa, Mariana Carmen Dăscălescu, Radu Stancu, Sergiu Plîngău, Vili-Mihaela Constantin, Marius Bogdan Ilie, Virgil Nicorescu, Andreea Mădălina Mustăreaţă, Răzvan Rotaru, Florin Ştefan Vasile.

3. O altă formaţiune care are un candidat înscris la europarlamanentare este Partidul Naţiunea Română (PNRo), condus de John I. Banu Muscel, care are un program politic numit „Încredere, Unitate, Prosperitate”. Candidatul la alegerile pentru Parlamentul European al PNRo este Vasile Chiţea. Potrivit site-ului formaţiunii, PNRo militează pentru promovarea României şi a intereselor sale pe plan internaţional prin toate pârghiile existente: Organisme Internaţionale, Preşedinţie, MAE, Ambasade, Cultură, Sport, Tehnologie etc.

4. Andrei Chebuţiu este singurul candidat înscris pe lista Partidului Oamenilor Liberi (POL) la europarlamentare. POL este un partid reformist local, cu sediul în Târgu-Mureş. Potrivit site-ului formaţiunii, „crezul central al Partidului Oamenilor Liberi este acela că o fiinţă umană este liberă doar atunci când îi sunt respectate şi apărate toate drepturile şi libertăţile fundamentale şi când aceasta respectă şi apără, la rândul ei, toate drepturile şi libertăţile fundamentale ale celorlalţi”.

5. Partidul Forţa Pensionarilor are 14 candidaţi la alegerile pentru PE. Pe primele cinci locuri sunt: Pavel Platona – jurist pensionat, Florea Mitroi – jurist pensionat, Vasile Caraian – medic veterinar pensionat, Ion Uţă – profesor pensionat, Gheorghe Cone – contabil pensionat.

6. Partidul Comunitar din România (PCDR) este fondat de Petre Ignatencu şi are deviza „Comunitarismul – o nouă alternativă la capitalism”. Conform site-ului partidului, „comunitarismul este o formă superioară de organizare a societăţii şi statului pornind de la comunitatea umană în forma sa naturală, «COMUNA PRIMITIVĂ»”. PCDR are 15 candidaţi înscrişi la alegerile europarlamentare, primele cinci locuri fiind ocupate de: Petre Ignatencu, Liviu Lungu, Sergiu Fendrihan, Aneta Toma, Voicu Coman.

Gheorghe Funar se visează și el la Bruxelles

7. Pe primul loc la europarlamentare din partea Partidului România Noastră (PRN) este Gheorghe Funar, fostul primar al oraşului Cluj-Napoca. Potrivit Facebook, PRN este „unicul partid din România care îşi asumă apărarea şi promovarea valorilor naţiunii române”. Următoarele patrul locuri sunt ocupate de: Ovidiu Danteş, Mihaela Angela Bălan, Mihail Edu şi Ion Dragomir. În total PRN are 43 de candidaţi la europene.

8. Partidul Blocul Unităţii Naţionale sau partidul BUN are 12 candidaţi la europarlamentare, pe primul loc fiind Gabriel Alexandru Vulpoiu, economist. Conform site-ului formaţiunii, „Blocul Unităţii Naţionale este o nouă forţă politică naţională de centru-stânga, care are în vedere valorile europene ale statului de drept, ale democraţiei şi economiei sociale de piaţă. Blocul Unităţii Naţionale îşi propune să fie tribuna de unde să se exprime toţi cei care îşi doresc cu adevărat modernizarea şi dezvoltarea armonioasă a României”.

9. Partidul Socialist Român (PSR) condus de Constantin Rotaru are 28 de candidaţi la europene. Pe primul loc este Marin Badea, pensionar care a fost profesor. Potrivit programului politic, PSR este „un partid autentic de stânga, cu un program de inspiraţie marxistă”. Formaţiunea „militează pentru înfăptuirea în România a Modelului socialist de dezvoltare durabilă pe baza Statului socialist de drept şi a Economiei socialiste de piaţă”.

10. Partidul Noua Românie (PNR), fondat de Sebastian Popescu. Acesta deschide şi lista la europene, în total fiind 15 candidaţi. Programul politic al PNR se numeşte „Românul înainte de toate”, fiind conceput „pornind de la premisa OMUL înaintea STATULUI”, conform site-ului formaţiunii.

Candidaţi independenţi
În competiţia alegerilor pentru PE sunt înscrişi şi şapte candidaţi independenţi: Ana-Daniela Dobre, Octavian-Iulian Tiron, Gregorian Carmen Tudoran, George-Nicolae Simion, Peter Costea, Gabriela-Ştefania Nuţ, Luminiţa Velciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *