Skip to content
Externe

Și Suedia vrea în NATO: Guvernul de la Stockholm intenționează să trimită cererea de aderare săptămâna viitoare

Facebook

Guvernul Suediei intenționează să trimită săptămâna viitoare o cerere de aderare la NATO, urmând Finlanda în rescrierea politicii sale de securitate de după cel de-al Doilea Război Mondial, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, a anunțat joi cotidianul Expressen, citat de Reuters.

Parlamentul Suediei va dezbate luni situația de securitate, iar premierul Magdalena Andersson va convoca apoi o ședință specială a cabinetului, în cadrul căreia va fi luată decizia oficială de a depune cererea, a precizat Expressen, citând surse anonime.

O cerere va fi trimisă imediat după aceea, dacă nu va apărea nimic neașteptat, au declarat sursele pentru Expressen.

În urma invaziei Rusiei în Ucraina, pe care Moscova o numește „operațiune militară specială”, atât Suedia, cât și Finlanda au fost așteptate pe scară largă să caute o mai mare securitate prin aderarea la NATO și să renunțe la decenii de nealiniere militară cu restul Europei.

O revizuire a politicii de securitate suedeze, care implică toate partidele, urmează să își prezinte mâine concluziile, iar social-democrații aflați la putere încă dezbat dacă să schimbe politica și să sprijine o cerere de aderare. Partidul urmează să ia o decizie duminică.

Anterior, joi, președintele finlandez Sauli Niinisto și prim-ministrul Sanna Marin au declarat că țara lor trebuie să solicite aderarea la alianța militară NATO „fără întârziere”, exercitând presiuni asupra Suediei pentru ca aceasta să urmeze exemplul.

Finlanda este cel mai apropiat aliat militar al Suediei și singura altă țară nordică care nu este membră a NATO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *