Skip to content
Opinii & Analize

Si totusi, care-i treaba cu judecatorul?

Un ziarist cu nume şi renume în presa mă întreba mai pe la începutul telenovelei cu ofiterul acoperit cine se va speria primul: ofiterul-candidat sau unul dintre ofiterii-ziaristi. Atunci, glumind, îi povesteam că, în urma cu câţiva ani, în scara blocului în care locuiam, s-a aciuat pe timpul unor zile de iarna un câine, adoptat în mod binevoitor de întreaga comunitate a blocului. În fiecare seara când veneam acasă, ştiam că e acolo, iar el mă auzea venind, din timp. Cu toate astea, în întunericul blocului, de fiecare data și absolut în fiecare seara, ne speriam cumplit – eu de el, şi el de mine.

Cam așa au stat lucrurile şi în cazul Turcescu. El s-a speriat primul – şi încă nu s-a desluşit misterul dacă sperietura a fost data de propria sa umbra sau de umbrele create de alţii, acum când mizele de campanie devin tot mai apasatoare. Iar daca aşa a fost, trebuie să ne amintim, evident cu apreciere, de puternica sa stăpânire de sine atunci când, preşedintele – cel care le ştie pe toate – vorbea, privindu-l în ochi despre deconspirarea ofiţerilor acoperiţi.

Şi totuşi, care-i treaba cu judecătorul ?

Pentru că Turcescu vrea musai un judecător.

La prima confesiune spune răspicat ca este gata să vorbească în faţa unei instanţe: Iar în ceea ce privește documentele sunt dispus oricând să le arăt în fata judecatorului și să spun adevarul, ceea ce știu eu despre aceste lucruri.”

Mai mult, pare că numai atunci va mai povesti câte ceva despre drama ce îi apăsa sufletul. Or, sufletul nu prea are treaba cu sala de judecata. Sufletul şi-a început ispăşirea, public – pe blog şi în direct în emisiunea Sorinei Matei.

Numai că, efectul nu este cel scontat. Ministerul Apărării, cel care a emis ipoteticul livret prezentat, nu numai că nu l-a acţionat în instanţă, dar spune sec: „Nu comentez !”. Parchetul, prin vocea lui Tiberiu Nițu, „evaluează”, dar nu se sesizează.

Contrariat, Turcescu apare după 48 de ore şi aproape ca imploră ca vreo instituție a statului să reacționeze, în sesnsul chemării în judecată. Mai mult, pare înnebunit de faptul că nimeni nu îl caută. Şi iese din nou la televizor, spunând: Nu fug de nimic, m-aţi găsit acasă (…).Dacă vreau să spun ceva, voi spune în faţa celor care trebuie, nu la televizor, nu în faţa porţii

Fraza aduce aminte de un  banc celebru de pe timpul lui Ceauşescu, când era în vogă povestea tânărului ilegalist Nicolae, care se ascundea, chiar dacă nimeni nu îl cauta !

Și asta pentru că ecuația este simplă: atât timp cât nu vorbește și nu detaliezi despre ofițerul Turcescu, acesta nu există. În momentul în care cineva, o instituție a statului, îl va chema în instanță, va fi recunoașterea implicită a calității de ofițer acoperit a lui Robert Turcescu. Ori, nimeni nu dorește asta, cu excepția actorului principal.

Iar aici există o singură întrebare:

Ce adevăr îl apasă aşa de rău pe Turcescu de nu îl poate spune în prime-time, așa cum le-a povestit pe toate până acum? Prentru că asta pare a fi sensul demersurilor sale de a forţa instituţiile statului pentru a îl recunoaşte ofiţer acoperit. Însă acestea par hotărâte ca, indiferent de ce a fost până la celebra scriitură de pe blog, de acum înainte ofiţerul – ziarist Turcescu să rămână doar anonimul cetăţean Turcescu.

Deja tensiunea situaţiei se transformă în comic şi asta nu doar pentru că, după ce un preşedinte a devenit agricultor, Turcescu alege să culeagă via, ci și pentru că….nimeni nu vrea să îi recunoască acestuia fabuloasa şi halucinanta poveste a ofiţerului acoperit.

1 comentariu la “Si totusi, care-i treaba cu judecatorul?

  1. Eu cred ca JUDECATORUL–vorba lui BANCIU -astepta mai intai ca turcescu sa afle de la DUMNEZEU CINE ESTE . Totusi piesa este regizata bine de cel acuzat ca se implica in campania electorala–asa il pomenim zilnic . Dar cu permisiunea dumneavoastra vreau sa scriu urmatoarea fabula——–MISTRETUL SI CALUL PASTEAU PE ACEIASI PAJISTE . Cum de fiecare data , mistretul distrugea iarba si tulbura apa , calul vrand sa se razbune , si-a luat un VANATOR sa-l ajute numai daca primeste -FRAUL SI-L IA PE EL IN SPATE . Bidiviul se arata supus in aceasta privinta VANATORUL , incalecand , alunga prin lupta mistretul , insa-l DUSE PE CAL ACASA SI-L PRIPONI IN GRAJD .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *