Skip to content
Sibiu Știri locale

Sibiu: Cum au cheltuit primarii banii înainte de alegeri: creșteri și de 18.000% la asfaltări

Facebook/dreamstime.com

O treime din primarii din județul Sibiu au reușit, în primele nouă luni ale acestui an, să asfalteze de cel puțin două ori mai mult decât au făcut-o în perioada similară a anului trecut. Unii dintre aleșii comunităților din județ au reușit să investească în drumuri, poduri și străzi chiar de sute de ori mai mulți bani decât au făcut-o în an fără alegeri.

Un miliard de lei au intrat, până la alegerile locale de acum două săptămâni, în conturile administrate de cei 64 de primari ai județului de la începutul acestui an. În procente, la nivel județean, înseamnă o creștere de 12%. Tot cu 12 procente au crescut și sumele cheltuite cu diferite forme de asistență socială în acest an față de anul trecut, în timp ce sumele cheltuite pentru salariile din primării au crescut cu zece procente. Tot la nivel județean, investițiile în drumuri, străzi și poduri au crescut, dar cu o pondere mai mică, de patru procente. La o privire mai în detaliu, însă, se observă că în timp ce unii primari din județ au cheltuit pe asfalt mult mai puțin decât anul trecut, alții au descoperit acum resursele necesare pentru a investi sume de sute de ori mai mari, informează turnulsfatului.ro.

8.465 de lei au fost cheltuiți din bugetul local, în comuna Valea Viilor, în primele nouă luni ale anului 2019, pentru lucrări la drumuri și poduri. În schimb, de la 1 ianuarie 2020 și până la finele lui septembrie, primarul din Valea Viilor a aprobat plăți pentru lucrări la străzi, drumuri și poduri în valoare 1.513.514 lei, adică de 178 de ori mai mult. Procentual, suma cheltuită pe asfaltări în 2020 este de 17.879 de ori mai mare decât cea din perioada similară a anului trecut.

Copșa Mică, septembrie 2019. Suma totală cheltuită pe asfaltări a fost – conform raportului de execuție bugetară transmis la începutul lunii octombrie 2019 la ANAF – de 37.390 de lei. Un an mai târziu, primarul din orașul Copșa Mică bifează în capitolele alocate întreținerii infrastructurii rutiere o sumă totală de 4.512.106 lei. O creștere de 11.895%.

În Șeica Mare, sumele cheltuite cu asfaltările au crescut cu 4.462% față de anul trecut (700.046 de lei față de 15.867 de lei în primele nouă luni din 2019), în Orlat cu 4.143% (2,3 milioane de lei față de 55.745), iar în Ludoș, primarul care a trecut anul acesta de la PSD la PNL a reușit să cheltuiască taman în an electoral mai bine de 4,3 milioane de lei, față de nici 250.000 anul trecut (creștere de 1.855%).

În total, 21 din cei 64 de primari din județ au reușit ca în an electoral să investească cel puțin dublu în asfaltări față de perioada similară a anului trecut.

Articolul complet pe turnulsfatului.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *