Skip to content
Sibiu Știri locale

Sibiu: Instanța i-a dat dreptate unui sibian care spune că DSP l-a obligat greșit să stea în carantină

turnulsfatului.ro
" "

Cristian Nicolae Dan este sibianul care a dat Direcția de Sănătate Publică în judecată după ce a considerat că a fost carantinat timp de 14 zile fără o bază legală actuală, conform turnulsfatului.ro.

Bărbatul a primit de la DSP o decizie de carantină de 14 zile, atât pentru el cât și pentru cei doi copii minori după ce soția sa a intrat în contact cu un copil testat pozitiv pentru virusul SARS CoV-2 la locul de muncă.

" "
" "

Nefiind contact direct cu un caz COVID-19, bărbatul a sunat la DSP Sibiu să conteste decizia de carantinare, dar spune că nu s-a putut înțelege cu nimeni și a decis să dea instituția în judecată.  În răspunsul dat de reprezentanții DSP, aceștia spun că au acționat potrivit legii și ordinelor de ministru date până acum și în acord cu interesul colectiv generat de infectarea cu noul coronavirus la nivel mondial și național.

Povestea carantinării lui Cristian Nicolae Dan începe la jumătatea lunii ianuarie. Soția lui află în urma unui telefon de la Direcția de Sănătate Publică Sibiu că la locul de muncă a intrat în contact cu un copil testat pozitiv pentru virusul SARS CoV-2.

Instituția a dispus carantinarea acesteia, fiind considerată contact direct cu un caz de Covid-19. Bărbatul spune că alături de soție s-a dispus și carantinarea lui și a celor doi copii minori, măsură pe care a considerat-o abuzivă.

De asemenea, spune că soția sa nu a fost testată pozitiv și nici nu avea simptome care să indice prezența virusului.

Sursa Foto: turnulsfatului.ro.

„Era o zi splendidă de ianuarie și ieșisem cu copiii la săniuș. Ne bucuram de zăpada care se lăsase așteptată. Toate bune și frumoase până când a sunat cineva de la Direcția de Sănătate Publică și ne-a anunțat că soția (mama copiilor) fusese declarată contact direct Covid-19. Am avut surpriza să aflu că alături de ea trebuia să intru în carantină și eu și copiii.

Când le-am spus copiilor că următoarele două săptămâni va fi din nou „arest la domiciliu” s-au schimbat la față, dar am acceptat situația și am mers acasă, cum ni s-a spus.

Întâmplarea face că anticipasem eu ceva (soția lucrează la un centru rezidențial pentru copii și aceștia tocmai fuseseră testați). Așa că, alimente aveam suficiente, nu era asta problema.

Problema era că prognoza meteo prevestea încălzirea vremii, iar copiii nu apucaseră să se bucure de zăpadă. Eu mă gândeam la câți bani pierd în perioada asta de carantină pentru că nu era tocmai momentul potrivit pentru asta. Și așa am început să caut legislația pe subiectul carantină. Am sunat la DSP Sibiu, am trimis solicitări în scris pentru a afla temeiul legal al carantinei.

Nu am avut cu cine mă înțelege acolo. Atunci am căutat să văd poziția altor DSP-uri din țară. Am sunat la București, Cluj, Timiș, Alba.

Am sunat chiar la avocatul poporului din Alba și la Ministerul Sănătății. Și la ISU Sibiu am sunat, peste tot pe unde am considerat că pot primi lămuriri.

Toată lumea a fost amabilă și mi-a confirmat ceea ce citisem eu pe site-ul DSP București: „Persoanele care locuiesc la aceeași adresă, alături de noi, nu stau acasă, nu intră în izolare, nu sunt considerați contacți ai persoanei pozitive și nu beneficiază de concediu medical!” Ceea ce este și legal, conform Legii 136/2020”, spune Cristian Nicolae Dan.

Vezi continuarea pe turnulsfatului.ro.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *