Skip to content
Economie Politică

Sidex Galați și cei 15.000 de angajați ai săi ar putea intra pe mâna unor posibili aventuriei în afaceri

cotidianul.ro

Peste 15.000 de români sunt prinși la mijloc într-o combinație cu care nu ar trebui să aibă nicio legătură, în urma intenției anunțate de proprietarul Arcelor Mittal, care dorește să vândă Sidex Galați.

Ei și familiie lor, în total, probabil, peste 50.000 de oameni, sunt parte dintr-o afacere impusă de birocrația de la Bruxelles și parafată în lumea financiară cețoasă din Londra și Mumbai, India, se arată îtr-o anchetă realizată de Evenimentul Zilei și Capital.

Combinatul Sidex, din Galați, ultimul combinat siderurgic de la granița NATO, cu peste 15.000 de angajați, trebuie vândut pentru că proprietarul lui, compania Arcelor Mittal, a devenit prea mare, după gusturile birocraților europeni.

Mittal, unul dintre cei mai bogați oameni din India, trebuie să vândă Galațiul pentru că vrea să cumpere un combinat în Italia, iar organismele europene spun că, dacă le-ar păstra pe ambele, ar deveni suficient de mare încât să amenințe concurența pe piața de profil.

Și a găsit și cumpărător. O altă mare familie din India, familia Gupta. De meserie comercianți de orice, ei s-au remarcat, în ultimii ani, prin achiziții spectaculoase în domeniul metalurgiei, finanțate cu împrumuturi imense, unele dintre ele puse deja sub semnul întrebării.

Totuși, chiar dacă, așa cum e și normal, proprietarul actual al Sidex este liber să decidă cui vinde, aceleași reguli europene spun că nu e cazul să găsească un cumpărător ale cărui capacități să ridice semne de întrebare. Iar Comisia Europeană promite că va veghea asupra acestui aspect.

”Rolul nostru, până în acest moment, este acela de analiza cât de potrivit este cumpărătorul indicat de Arcelor Mittal. Procedura de analiză este în defășurare și tocmai de aceea este prea devreme pentru a comenta asupra eventualelor concluzii pe care le va trage Comisia”, mai spun cei de la Comisia Europeană.

Aproape 20 de ani au trecut de când familia Gupta, cea căreia dorește Arcelor Mittal să îi vândă Sidex Galați, a călcat în România.  Doar că, din 1999 până acum, familia Gupta nu a făcut nimic remarcabil. A avut un minim de patru angajați și un maxim de 50, care este înregistrat de doar doi ani.

De altfel, după cum arată răspunsurile transmise Capital și EVZ de către actuala Autoritate pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), fostă Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), indienii nici nu au cumpărat, la Oltenița, o afacere metalurgică, în adevăratul sens al cuvântului și nici un șantier naval, așa cum au susținut.

Tot ce au luat ei a fost pământ, transformat ulterior în pământ arabil și spațiu pentru silozuri.

Ori Transdanube și Evergreen, ambele controlate de familia Gupta, sunt cunoscute în Oltenița ca proprietari ai celor două firme, în care au promis că investesc peste 200 de milioane de euro.

Dacă nu ascunde ceva, AAAS ne indică faptul că atât Turol cât și Navol au trecut prin procese eșuate de privatizare, cu investitori din România, și apoi au intrat în lichidare. Deci firmele în sine nu mai aveau cum să fie vândute către indieni.

Aproape săptămânal, de luni de zile, presa internațională ridică întrebări în legătură cu afacerile familiei Gupta. Analiștii marilor publicații intrenaționale sunt greu de convins că o afacere axată zeci de ani exclusiv pe comerț cu diverse bunuri a ajuns, natural, să facă furori în industria metalurgică, un domeniu total diferit.

Pentru că Liberty House, al familie Gupta, a făcut cu adevărat furori și a ajuns, în doar câțiva ani, să își atragă supranumele de salvator al industriei metalurgice din Anglia. Cu ce bani a făcut achiziții și, dacă tot le-a făcut, le poate gestiona pe toate? Acestea sunt întrebările pe care și le pune presa internațională.

Recent, Financial Times se întreba dacă nu cumva Gupta are prea multe „farfurii” pe care să le ducă. FT amintește că, în doar trei ani, Gupta a construit un imperiu în metalurgie, cu afaceri pe 5 continente, venituri de 15 miliarde de dolari și 14.000 de angajați. Același prestigios jurnal financiar arată, însă, că sunt din ce în ce mai multe semne că Gupta are probleme cu lichiditățile.

Cu un grad de îndatorare imens, nivelul datoriilor depășind cu mult veniturile anuale, nu este clar cât de frecventabil mai este Gupta pentru bănci, iar gesturile lui trădează un anumit tip de stres în această privință.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *