Skip to content
Republica Moldova

Siegfried Mureşan anunţă că Plenul Parlamentului European va vota astăzi o rezoluţie în care solicită acordarea statutului de stat candidat la UE pentru R. Moldova

Facebook

Plenul Parlamentului European votează, joi, o rezoluţie în care solicită acordarea statutului de stat candidat la Uniunea ed Europeană pentru R. Moldova. Rezoluţia, care a fost iniţiată şi negociată de eurodeputatul Siegfried Mureşan (PPE / PNL), mai prevede includerea R. Moldova în Piaţa unică a UE.

„R. Moldova este la fel de importantă pentru securitatea şi stabilitatea Uniunii Europene cum este şi Ucraina. Toată Europa a văzut acest lucru în ultimele luni, odată cu declanşarea invaziei ruse în Ucraina. Autorităţile şi cetăţenii Republicii Moldova au acţionat în spirit european şi au oferit hrană, adăpost şi îngrijire medicală sutelor de mii de refugiaţi ucraineni care au intrat în ţară fugind din calea războiului. De aceea, obiectivul meu a fost de la început ca tot ceea ce Parlamentul European îi oferă Ucrainei în materie de perspectivă europeană să îi ofere şi R. Moldova. Din acest motiv, am iniţiat această rezoluţie şi am negociat-o cu celelalte grupuri politice din Parlamentul European”, a declarat deputatul european Siegfried Mureşan, potrivit news.ro.

Această rezoluţie este cel mai ambiţios document privind R. Moldova adoptat vreodată de o instituţie a Uniunii Europene. În textul rezoluţiei mai cerem şi integrarea R. Moldova la Piaţa unică a Uniunii Europene. Prin accesul la Piaţa unică, produsele moldoveneşti vor putea fi exportate liber pe piaţa europeană, vor veni mai mulţi investitori din Uniunea Europeană în Republica Moldova, vor apărea noi locuri de muncă şi oamenii se vor bucura de standarde de calitate ale produselor la fel ca standardele de calitate din ţările Uniunii Europene”, a mai spus Siegfried Mureşan.

Costurile cu gestionarea crizei refugiaţilor sunt foarte mari pentru R. Moldova, o ţară afectată deja economic de criza generată de pandemia de COVID-19 precum şi de criza preţurilor la energie declanşată artificial de Gazprom. De aceea, în rezoluţia Parlamentului pe care o votăm astăzi, solicităm şi creşterea sprijinului financiar din partea Uniunii Europene pentru autorităţile de la Chişinău şi cetăţenii R. Moldova”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *