Skip to content
Politică

Siegfried Mureșan dă din casă: Cum au decurs negocierile în privința candidaturii lui Kovesi

Glasul Hunedoarei

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan dezvăluie ce s-a întâmplat în prima rundă de negocieri  pentru șefia Parchetului European, care s-a încheiat  fără un anunț oficial în privința candidatului.

Liberalul a precizat că PE și Consilul UE și-au prezentat pozițiile, clarificând anumite proceduri. De altfel, Consiliul UE a refuzat propunerea PE de a  invita la următoarele negocieri, comitetul de selecție care pus-o pe Laura Codruța Kovesi pe primul loc pentru funcția pentru care candidează.

”Tocmai s-a încheiat prima rundă de negocieri între Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene privind desemnarea primului procuror-șef al Uniunii Europene. Ce s-a întâmplat la negocieri?
Atât Parlamentul European, cât și Consiliul UE și-au prezentat pozițiile. Consiliul a fost astăzi în defensivă, Delegația Parlamentului European a spus foarte clar că în Parlament a existat o procedură publică, transparentă și democratică de audiere și de stabilire a poziției Parlamentului, în timp ce în Consiliu nu a existat o astfel de procedură.
Reprezentanții Parlamentului au întrebat reprezentanții Consiliului dacă au invitat candidații la dialog. De asemenea, reprezentanții Parlamentului European au cerut clarificări legate de acel vot intermediar dat în Reuniunea ambasadorilor la UE care s-a desfășurat în condiții de totală netransparență. Nu știm nici până astăzi ce s-a votat și ce mandate de negociere au fost” a
  scris Siegfried Mureșan pe facebook.

Totodată, eurodeputatul a precizat că la următoarea rundă de negocieri PE a solicitat invitarea comitetului de selecție care a pus-o pe Laura Codruța Kovesi pe primul loc pentru șefia Parchetului European, pe care Consiliul UE a refuzat-o momentan.

”În plus, Parlamentul European dorește ca la negocierile viitoare să invităm și comitetul e selecție format din experți independenți care, în prima etapă, a pus candidatul român pe primul loc pentru această poziție. Consiliul este deocamdată împotriva acestei invitații a comitetului. Noi vrem să ținem cât mai mult cont de poziția experților și vrem o decizie fundamentată.
Delegația Parlamentului European a fost condusă astăzi de europarlamentarul Claude Moraes și au mai participat europarlamentarii Ingeborg Grässle și Judith Sargentini. Delegația Consiliului a fost condusă de Finlanda și au mai participat Portugalia și Croația.
Ce se va întâmpla în continuare?
Următoarele întâlniri vor avea loc pe 27 martie, apoi pe 4 și 10 aprilie. Întâlnirea de pe 27 martie va avea loc prin videoconferință deoarece noi, Parlamentul European, vom fi în sesiune la Strasbourg, iar Consiliul nu se poate deplasa atunci la Strasbourg”
a explicat Siegfried Mureșan.

Reacția europarlamentarului vine în contextul în care miercuri a avut loc prima rundă de negocieri pentru șefia Parchetului European, care  s-a încheiat fără un anunț oficial în privința candidatului.

Următoarea rundă de negocieri va mai avea loc pe 4 aprilie (11,00 – 12,00) și pe 10 aprilie (9,30 – 10,30). Fosta șefă a DNA Kovesi a câștigat votul în Comisiile LIBE și CONT din Parlamentul European pentru șefia Parchetului European. Ea a obținut cele mai multe voturi, urmată de candidatul Franței, Jean-François Bohnert și cel german, Andrés Ritter. Acesta este mandatul cu care Parlamentul European negociază cu Consiliul UE cine va fi viitorul șef al Parchetului European.

Potrivit procedurilor, în cazul în care Parlamentul European desemnează un alt candidat decât cel desemnat de Consiliul COREPER – ceea ce s-a întâmplat – se va trece la negocieri între cele două instituții și apoi Consiliul va trebui să dea un vot final.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *