Skip to content
Politică

Siegfried Mureşan, despre renegocierea PNRR pe pensii: Solicitări politice nu vor fi tratate de Comisia Europeană cu aceeaşi deschidere cum sunt tratale cele legitime, în urma războiului

Siegfried Muresan Inquam Photos / Octav Ganea

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan a declarat, luni, despre o posibilă renegociere a PNRR în privinţa pensiilor, că legialaţia europeană e foarte clară, modificările pe baze obiective pot fi făcute, însă pentru modificările cu caracter politic posibilităţile sunt mult mai reduse. El şi-a exprimat încrederea că o negociere pe introducerea irigaţiilor în PNRR va avea succes, el precizând că la nivelul Comisiei se acceptă o renegociere, pe domeniile afectate de războiul din Ucraina, potrivit news.ro.

Regulile sunt clare, Comisia a spus clar că, odată negociat şi aprobat, PNRR trebuie implementat, nu renegociat. Până acum  Comisia a descurajat tentative de renegociere a planurilor deja apronbate şi a spus foarte clar, orice renegiciere trebuie să se facă pe baze obiective, nu pe baza unor solicitări politice”, a spus europarlamentarul.

Siegfried Mureşan a precizat că, după invazia militară din Ucraina, poziţia Comisiei este foarte clară, astfel că, dacă, în urma războiului, statele membre constată că au nevoie să aloce bani în domenii care duc la creşterea independenţei energetice, reducerea dependenţei de Federaţia Rusă, îmbunătăţirea interconectării, atunci renegocierea este posibilă.

Aceasta este poziţia oficială a Comisiei Europene, ceea ce Guvernul României va face este modificarea PNRR pentru a putea aloca bani în domenii în care am văzut, ca urmare a războiului din Ucraina, avem nevoie, irigaţiile este unul dintre aceste domenii”, a spus liberalul.

Siegfried Mureşan a mai spus că Ucraina este un mare exportator de produse alimentare, grâu ,cereale, soia, iar aceste importuri nu vor veni anul acesta, pentru că porturile din Ucraina sunt blocate, iar producţia este mai mică.

Una din preocupările Comisiei Europene este să mărească producţia e produse alimentare. (..) De aceea, irigaţiile, propuse în noua variantă a PNRR, sunt foarte importante pentru a putea creşte producţia de legume şi fructe. Sunt încrezător că Comisia a înţeles de ce sunt importante şi cred că vom ajunge la un acord cu Comisia în acest domeniu”, a arătat el.

În privinţa renegocierii pe pensii, Mureşan a menţionat că facilitatea europeană PNRR este un pachet de investiţii şi reforme, pentru a primi banii.

Am agreat cu Comisia şi o serie de reforme pentru a întări economia şi sistemele publice, este foarte important ca bugetul Rom să facă faţă, iar cheltuielile şi veniturile să fie în echilibru, să nu cheltuim mai mult decât ne putem permite. (..) Comisia nu va putea face rabat de la reforme şi nu va putea aproba cheltuieli bugetare peste limita de 3% din deficit, peste limitele europene. Solicitări politice de modificare a PNRR nu vor fi tratate de Comisia Europeană cu aceeaşi deschidere cum sunt tratale cele legitime, venite ca urmare a războiului, respectiv bani pentru independenţa energetică şi pentru securitate alimentară”, a spus el.

Potrivit lui Siegfried Mureşan, ”legislaţia europeană este  foarte clară. ”Modificările pe baze obiective pot fi făcute, pentru modificările cu caracter politic posibilităţile sunt mult mai reduse, iar proiectele ce ţin de eficienţă energetică, agricultură, securitate energetică au o bază obiectivă”, a arătat Siegfried Mureşan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *