Siegfried Mureșan despre Schengen: După acel VETO de neînțeles al Austriei, România a ales să lucreze serios

Siegfried Mureşan
Sursa foto: Facebook / Siegfried Mureşan

Deputatul european din partea Grupului PPE și membru al Partidului Național Liberal, Siegfried Mureșan a dezvăluit Marinelei Angheluș, prezentă la Parlamentul European de la Strasbourg, câteva dintre principalele puncte de vedere europene legate de aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Ce se va decide în această săptămână?

„Republica Moldova a implementat toate reformele pe care le-a agreat cu Comisia Europeană în ultimul an. În urmă cu un an de zile, Republica Moldova a primit statutul de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană și a primit din partea Comisiei Europene o listă de nouă reforme, recomandări de implementat pentru a putea trece la etapa următoare. Republica Moldova a implementat toate acele reforme, șapte în totalitate, iar pe două în mare parte și le va finaliza până la finalul acestui an. De aceea, Republica Moldova e pregătită să treacă în etapa următoare care este începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Și fiindcă Republica Moldova este pregătită, în luna octombrie, în plenul Parlamentului European am adoptat o rezoluție prin care am cerut ca până la finalul acestui an toate instituțiile Uniunii Europene sa decidă începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova”, a afirmat Siegfried Mureșan.

De asemenea, deputatul european a reamintit faptul că a fost o rezoluție pe care a solicitat-o, a propus-o, a negociat-o și a fost adoptată cu largă majoritate:  peste 420 de voturi pentru, doar 40 împotrivă și 40 de abțineri ceea ce înseamnă 80% sprijin pentru aderarea Republicii Moldova în Parlamentul European.

Parlamentul European a cerut începerea negocierilor până la finalul acestui an. Comisia Europeană a dat deja un aviz pozitiv. Decizia finală o va lua Consiliul European, o vor lua șefii de state și de guverne săptămâna aceasta la Bruxelles. Republica Moldova îndeplinește toate condițiile pentru ca decizia să fie una pozitiva.

„În Uniunea Europeană, în momentul de față, Republica Moldova are doar prieteni. Nu există nici un singur guvern european care să spună că se opune începerii negocierilor de aderare pu Republica Moldova. Singura necunoscută este sprijinul Ungariei pentru Ucraina. La ce mă refer? Deciziile care țin de extinderea Uniunii Europene trebuie să se ia în unanimitate și acum va trebui luată o decizie pentru Ucraina și Republica Moldova, împreună pentru Republica Moldova. Toată lumea e de acord. Ar Ungaria Premierul Ungariei, Victor Orban, pe care l-am văzut cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, recent, deocamdată nu și-a dat acordul. Pentru Ucraina avem nevoie de sprijinul tuturor. E nevoie de unanimitate. Sper ca și premierul Ungariei, până vine să înțeleagă că este în interesul și al Ungariei ca Ucraina să fie apropiată de Uniunea Europeană. Ucraina este un stat vecin Ungariei”.

„Cu cât Ucraina e mai apropiată de Uniunea Europeană, cu atât mai bine și pentru Ungaria, pentru oamenii din Ungaria, pentru întreprinderi le din Ungaria. Sper ca premierul Ungariei să nu blocheze începerea negocierilor de aderare cu Ucraina. Vom ști la finalul săptămânii.”

Despre aderarea României la Spațiul Schengen, opinia lui Mureșan este că după acel  al Austriei, România a ales să lucreze serios, discret, pe canale diplomatice, pe canale ministeriale.

„Este evident că aderarea la spațiul Schengen, cu aeroporturile într-o primă etapă este o victorie și este evident că ar fi un pas decisiv pentru aderarea în totalitate, inclusiv cu traficul rutier și traficul feroviar feroviar. România a procedat foarte corect anul trecut, când a îndeplinit toate condițiile europene și toate lucrurile negociate cu celelalte state. Am reușit practic să obținem sprijinul a 26 din 27 de state membre, inclusiv sprijinul Olandei, unde știm foarte bine, au existat probleme în trecut. Deci România a procedat foarte bine, îndeplinind condițiile pentru a obține sprijin la România. A procedat foarte bine punând subiectul Schengen pe agenda Consiliului JAI în decembrie 2022. Pentru a se vedea, la acel moment, izolată nu era România, ci izolată a fost Austria. Noi am avut sprijinul la 26 din 27 de state membre, am avut sprijinul Parlamentului European și sprijinul Comisiei Europene. După acel veto de neînțeles și nejustificat al Austriei, România a ales să lucreze serios, discret, pe canale diplomatice, pe canale ministeriale, între ministerele Afacerilor Externe de la București și Viena. Președintele României a vorbit despre dialogurile pe care le-a avut cu președintele Austriei, care, de altfel, a fost mereu în favoarea aderării noastre la spre aceste.”

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL