Skip to content
Politică

Siegfried Mureşan dezvăluie viitoarele alianţe din PE: Manfred Weber rămâne favorit la şefia Comisiei Europene

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan susţine, într-un interviu pentru Adevărul, că Manfred Weber, candidatul PPE, rămâne favorit pentru şefia Comisiei Europene, deşi Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, se opune. Liderul francez ţinteşte, de fapt, Banca Europeană, calcul care o avantajează pe Laura Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror-şef european. Mureşan taxează propunerea României pentru funcţia de comisar european.

”PPE a ales, în cadrul unui Congres, în mod transparent şi democratic, candidatul nostru pentru şefia Comisiei Europene: Manfred Weber, actualul lider al grupului PPE din Parlamentul European (PE), bun cunoscător al României. Am fost singurul partid care a avut această procedură transparentă. Socialiştii europeni nu au ales un candidat prin vot, ci doar l-au aclamat pe Frans Timmermans. S-au întâlnit socialiştii europeni şi au spus:  ”Dragă, tovarăş!”, ”Dragă, tovarăşă!”. Aşa a fost desemnat Timmermans. Grupul ALDE a fost un mare susţinător al democraţiei, până a venit preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, care le-a spus că nu doreşte să susţină această procedură democratică – spitzenkandidat. PPE, familie din care face parte şi PNL, a fost singura forţă politică care le-a spus oamenilor înainte de alegeri pentru ce le cerem votul: să-l susţinem pe Manfred Weber pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene. Am câştigat alegerile europene şi considerăm că este firesc ca PPE să dea viitorul preşedinte al Comisiei, mai ales că nu se poate forma o majoritate pro-europeană în Parlamentul European fără PPE”, a declarat europarlamentarul.

Siegfried Mureșan susține că declaraţia preşedintelui Franței, Emmanuel Macron, potrivit căreia acceptă orice preşedinte al Comisiei venit de la PPE, dar nu pe Manfred Weber, este o inacceptabilă.

”Îndrăznesc să afirm că Emmanuel Macron îşi doreşte preşedinţia Băncii Central-Europene pentru Franţa, mai exact pentru actualul guvernator al Băncii Naţionale a Franţei, domnul Villeroy de Galhau. Dacă mă uit la politicile fiscal-bugetare ale Franţei, la pomenile electorale pe care Macron le-a oferit Vestelor Galbene în ultimele luni, e clar că deficitul în Franţa creşte. Franţa e la limita de 3% deficit bugetar. Macron nu a reuşit să facă reformele structurale de care Franţa avea nevoie, deci e clar că va dori o politică monetară mai laxă din partea Băncii Europene în viitorul apropiat, aşadar îndrăznesc să cred că Macron îşi doreşte să obţină această instituţie. Corect ar fi ca şi partenerii domnului Macron din România să spună de ce preşedintele Franţei îşi doreşte torpilarea acestei proceduri democratice în care candidatul forţei câştigătoare să devină şeful Comisiei Europene. În timp ce noi, PPE, am spus oamenilor în mod corect şi transparent înainte de alegerile europarlamentare ce vom face cu voturile lor după alegeri, şi anume, că îl vom vota pe Manfred Weber drept preşedinte al Comisiei Europene, Emmanuel Macron şi partenerii săi din România au cerut votul oamenilor fără a le spune ce vor face cu votul lor apoi. Au spus „daţi-ne votul şi vom scoate noi după aceea din joben un nou preşedinte de Comisie, dar nu vă spunem înainte de alegeri pe cine vom propune după alegeri”. Este nedemocratic, este lipsit de transparenţă şi este profund incorect”, a mai spus europarlamentarul.

Puteți citi interviul integral aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *