Siegfried Mureșan, dezvăluiri în exclusivitate. Ce s-a întâmplat, de fapt, la votul pe Schengen de la Congresul PPE

Siegfried Mureșan

Invitat miercuri în emisiunea Puterea Știrilor, europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan, vicepreședinte al PPE, a oferit detalii în exclusivitate din discuțiile de la Congresul grupului european Partidul Popular European (PPE), eveniment care a avut loc la București și care a reunit zeci de șefi de state și de Guverne.

Eurodeputatul a explicat, în acest context, concluziile care s-au trasat în urma evenimentului, privind aderarea României la Spațiul Schengen, punct important care a fost trecut în programul Partidului Popular European pentru alegerile europarlamentare și care a fost, de asemenea, votat în unanimitate, inclusiv de către austrieci. Astfel, Siegfried Mureșan a explicat cum s-a ajuns de la un vot în unanimitate pentru aderarea României la Spațiul Schengen (inclusiv delegația austriacă a votat „pentru”), la discursul populist al cancelarului austriac Karl Nehammer, în ultima zi de Congres.

„Am să vă spun lucruri în exclusivitate despre această chestiune. Unu: regulile de procedură ale Partidului Popular European spun foarte clar că abținerile nu constituie voturi valabile exprimate. Doi: pe durata negocierilor, noi am avut un obiectiv – Partidul Național Liberal – să avem în acest document programatic al Partidului Popular European, programul de guvernare pe următorii 5 ani, aderarea pe deplin a României și Bulgariei la spațiul Schengen cât mai curând posibil. Exact cum președintele României solicitase în discursul domniei sale din plenul Parlamentul European de la Strasbourg, la începutul lunii februarie, aderarea deplină cât mai curând posibil. Am reușit să convingem Partidul Popular European să accepte acest lucru. Austriecii aveau rezerve inițial, voiau să voteze împotriva documentului.

După care, în ziua votului, ne-au informat că intenția lor este de a se abține. Când s-a votat, președintele Partidului Popular European, om serios pe scenă a întrebat delegații: cine e <<pentru>>? Toate mâinile sus. Cine e <<împotrivă>>? Nicio singură mână sus. Nu a întrebat de abțineri, fiindcă regulile de procedură ale Partidului Popular European sunt foarte clare: abținerile nu se numără ca voturi valabile exprimate. De altfel, chiar și când am votat în secret ziua următoare pentru Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, pe buletinul de vot scria DA/NU și jos era scris că abținerile nu contează, nu se numără ca voturi valabile exprimate.

La momentul votului pe documentul PPE, austrieci au fost în sală. Cancelarul Austriei nu a fost în sală. Delegația austriacă a fost în sală. Nu știu dacă au ridicat mâna la <<DA>>, dar vă spun sigur că nu au ridicat mâna la <<NU>>, fiindcă președintele Partidului Popular European, om serios pe scenă, în văzul întregii lumi, a concluzionat că documentul a fost votat în unanimitate”.

Aderarea României aduce și mai multă siguranță în spațiul Schengen

„Noi ne-am atins obiectivul principal, de a avea acest obiectiv asumat de Partidul Popular European (n.r – aderarea la Spațiul Schengen), și acest lucru e foarte important, fiindcă devine parte a programului de guvernare și avem garanția că după alegerile europarlamentare conducerea Uniunii Europene, care va fi dată de PPE, ne va ajuta să realizăm acest obiectiv curând, cât mai curând, imediat după alegeri. Cancelarul Austriei, în plenul Congresului, nu a spus nimic negativ despre aderarea noastră la Spațiul Schengen, a ținut un discurs mai mult pentru publicul lui intern din Austria.

După Congres a pus și acel mesaj public în care a spus că nimic nu e schimbat. Foarte bine, am înțeles, dar obiectivul nostru a fost să avem asumat de Partid Popular European asta în document. Asta ne-am propus și nu ne-am propus să îl răzgândim acum, fiindcă pe 31 martie, peste 2 săptămâni, România aderă cu aeroporturile la Spațiul Schengen. Obiectivul nostru este ca imediat după această aderare să culegem argumente care să confirme că noi avem dreptate și nu Austria, și anume că persoanele care solicită în mod ilegal azil în Austria nu vin din România, nu au trecut prin România, nu au trecut prin aeroporturile din România. Sunt convins că după 31 martie vom avea argumente adiționale care vor confirma faptul că România nu este un risc pentru spațiul Schengen. Ci dimpotrivă, aderarea României aduce și mai multă siguranță în spațiul Schengen. Și după 31 martie, când vom avea prima fereastră de oportunitate, vom încerca să ajungem la un acord”, a mai explicat vicepreședintele PPE.

Ce conține manifestul PPE

Delegații adunați la Congresul PPE au votat în unanimitate Manifestul electoral al partidului. Documentul care a generat inițial opoziția Austriei a fost adoptat la insistențele PNL în forma sa inițială. Manifestul conține angajamentul popularilor europeni de a susține aderarea rapidă a României și Bulgariei la spațiul Schengen. O altă prioritate a PNL în manifestul PPE a vizat siguranța economica, sprijin pentru fermieri și IMM-uri.

Astfel, documentul PPE reafirmă nevoia de performanță economică a UE susținută de politici coerente, de stabilitate și de libertate suficientă pentru antreprenori.

PNL a reușit să impună principiul potrivit căruia Întreprinderile mici și mijlocii sunt coloana vertebrală a succesului și a dezvoltării economice. Manifestul PPE susține că acestea au nevoie de condiții echitabile în Uniunea Europeană pentru a înflori.

„Trebuie să eficientizăm reglementarea existentă: nu ne putem permite ca oamenii să respecte peste 20 de acte juridice diferite pe aceeași temă. Trebuie să luăm în considerare întotdeauna preocupările reale ale cetățenilor și întreprinderilor noastre, să nu colapseze. Legislația trebuie să fie ușor de utilizat, ușor de înțeles și de implementat”, se arată în Manifestul PPE.

Popularii europeni vor astfel o reducere a vechii birocrații prin introducerea unui principiu „1 in, 2 out” cu obiectivul general de reducere a sarcinii de reglementare cu o treime; printr-un plan de acţiuni specifice. În acest scop, va exista un comisar european dedicat, singurul responsabil pentru problemele IMM-urilor și reducerea birocrației.

Liberalii susțin sprijinul pentru familii, combaterea violenței și abuzurilor. Potrivit Manifestului PPE, lupta împotriva crimei organizate este și o luptă pentru drepturile femeilor oprimate.

„Dorim ca 1.000 de ofițeri să fie dislocați într-o unitate specială Europol pentru combaterea prostituției și a traficului de femei și fete. Căsătoria forțată, mutilarea genitală feminină și orice altă formă de violență împotriva femeilor sub pretext religios sau cultural nu trebuie tolerate”, se arată în Manifestul PPE.

De asemenea, liberalii și popularii europeni susțin că violența împotriva femeilor în spațiul digital trebuie combătută cu putere, iar problema trebuie ridicate la toate nivelurile politice pentru a acționa rapid pentru a sprijini victimele, nevoile și securitatea lor. Activarea și împuternicirea femeilor este esențială, iar pentru a face acest lucru, educația este esențială. Nicio femeie nu trebuie să se teamă de a merge pe străzi sau să se teamă de represalii din partea partenerului sau de orice formă de abuz în viața ei privată sau profesională.

În urma Congresului de la București, delegații PPE au decis ca agricultura europeană și politica agricolă comună trebuie să îndeplinească așteptările înalte ale societății, în special în ceea ce privește aprovizionarea cu alimente, calitatea ridicată și siguranța alimentelor, protecția resurselor naturale, prețuri corecte ale produselor pentru consumatori.

Securitatea alimentară nu este un lux, ci o necesitate fundamentală. PPE a rămas mereu alături de fermieri și pescari, în special atunci când costurile vieții cresc pentru cetățenii noștri și pentru securitatea alimentară din cauza numeroaselor provocări globale.

Liberalii au răspuns doleanțelor fermierilor și au impus în cadrul Manifestului PPE principiul potrivit căruia, politicile agricole trebuie create împreună cu fermierii nu împotriva lor.

Manifestul PPE prevede astfel faptul că agricultura și pescuitul sunt două sectoare strategice pentru Europa. Fermierii și afacerile lor susțin dezvoltarea rurală.  Popularii europeni subliniază că zonele rurale nu sunt periferice, ci inima Europei.

PNL și PPE își propun să devină vocea comunităților locale, în condițiile în care până în 2040, UE ar putea pierde încă 6,4 milioane de ferme, o scădere dramatică de peste 60% față de 2016.

„Vrem ca fermierii din Europa să aibă un viitor și să susțină dialogul în locul abordărilor de sus în jos. Acesta este singurul mod de a vă asigura peisajele noastre culturale unice și aprovizionarea noastră cu alimente pe termen lung. Protectia climei, biodiversitatea și conservarea durabilă a peisajului pot fi realizate numai cu cooperarea și nu împotriva fermierilor”, se arată în Manifestul PPE.

Liberalii și popularii europeni susțin că PAC 2028-2034 trebuie să aibă un pilon economic mai puternic, iar plățile directe ar trebui să servească pentru a asigura venituri agricole de bază și pentru a oferi protecție pe piețele volatile.

PNL și PPE cer susțin politici care trebuie să activeze sectorul agricol puternic și competitiv și să ofere o adevărată recompensă pentru serviciile furnizate de agricultura.

„În plus, trebuie să ne asigurăm că PAC este finanțată, că fondurile sunt distribuite în mod echitabil atât între statele membre, cât și în interiorul acestora. Flexibilitatea ar trebui să fie un factor cheie pentru noua PAC pentru a garanta venitul producătorului. Fermierii europeni produc cele mai înalte standarde din lume și aceste standarde trebuie concepute într-un mod care să se mențină competitivitatea agriculturii europene la nivel mondial”, se arată în Manifestul PPE.

Liberalii și Popularii Europeni atrag atenția că este necesară o finanțare suplimentară pentru a facilita eforturile de mediu ale fermierilor, pentru a stimula agricultura să funcționeze mai sustenabil și să-i ajute pe fermieri să facă față consecințelor schimbărilor climatice.

„Dezvoltarea rurală ar trebui să continue să servească drept stimulent pentru agricultură și populație în zonele rurale și să asigure dezvoltarea zonelor rurale vitale, inclusiv prin mai multe sinergii rural-urban în termenii serviciilor publice interconectate și stimularea economiei locale și a locurilor de muncă locale”.

Autor

  • Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: