Skip to content
Politică

Siegfried Mureșan: Evaluarea finală a Laurei Codruţa Kovesi se va face în audierea de astăzi

Laura Kovesi va fi audiată de două comisii de specialitate pentru postul de procuror-șef al Parchetului European, unde vor fi analizate atât competențele cât și reușitele profesionale.

Contactat de PSNews, europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan ne-a oferit câteva detalii cu privire la mecanismul european de alegere a procurorului-șef. Întrebat despre posibilitatea interpelărilor europarlamentarilor, Mureșan a ținut să clarifice procedurile prin care sunt audiați candidații.

Eu nu sunt membru în comisia LIBE, ca atare pot participa la audiere. Voi fi acolo și pot participa la votul de mâine dacă cel puțin unul din membrii LIBE din Grupul PPE lipsește și s-ar putea ca unul dintre membri să lipsească și să pot vota. Pentru a vota în cunoștință de cauză, voi participa astăzi la audiere, dar interpelări vor avea doar membrii din comisia LIBE cu două treimi din timpul alocat și membrii Comisiei de Control Bugetar cu o treime din timpul alocat.

Eu nu sunt membru în niciuna dintre aceste comisii, sunt vicepreședinte în Comisia pentru Bugete și membru în Comisia pentru Afaceri Economice și Monetare. 

Va fi Laura Kovesi audiată și în plenul Parlamentului European?

”Va fi acum această audiere în aceste două comisii, Comisia de Control Bugetar va emite o opinie, iar Comisia pentru Libertăți Civile va decide mâine, fiind comisia decidentă. După care, președintele Parlamentului European va trimite rezultatul acestui vot Consiliului, iar Consiliul va trebui să ia propria decizie. Acolo nu s-a luat încă nicio decizie, a avut loc doar un vot de probă săptămâna trecută, iar dacă deciziile Parlamentului și a Consiliului sunt diferite, cele două structuri încep o negociere. Dacă deciziile vor rămâne la fel, atunci se va da votul final în plenul Parlamentului European asupra persoanelor propuse pentru nominalizare. Deci odată ce Consiliul și Parlamentul cad asupra unui nume, acela va fi supus unui vot final în Plenul Parlamentul European, dar fără o audiere separată în plen, ci doar în comisiile de specialitate.

Chestionat la final cu privire la votul negativ de săptămâna trecută din cadrul Consiliului Ambasadorilor, unde Laura Kovesi s-a clasat pe locul 2, după candidatul francez, Siegfried Mureșan a decarat că:

În primul rând, aș vrea să știu cum a votat ambasadorul României. Am cerut public Guvernului să ne spună oficial ce au supus la vot, care este însemnătatea votului și mai ales ce mandat a avut reprezentantul României. Dacă se confirmă că un reprezentant al României a votat împotriva unui candidat român, este un lucru grav, un lucru pe care nu l-am mai văzut în cadrul instituțiilor europene. Numărul de voturi obținut de doamna Kovesi arată că nu are o problemă de credibilitate la nivelul instituțiilor europene. Ceea ce îi lipsește este un sprijin puternic de la București, căci candidatul francez a obținut acel număr mare de voturi cu sprijinul puternic al Guvernului Franței. 

Doamna Kovesi joacă într-o finală de Liga Campionilor, este un jucător bine calificat, doar că joacă fără fundași, fără portar, iar de partea cealaltă a terenului se află echipe puternice precum Real Madrid și Bayern Munchen. Adică îi este greu. Colegi din Parlamentul European și-au manifestat aprecierea față de dumneaei pe baza parcursului profesional și a determinării pe care a avut-o în cariera profesională, dar evaluarea finală se va face în audierea de astăzi. Audierea este importantă și este singurul moment în care cu toții ne putem face o opinie despre candidat” a încheiat eurodeputatul liberal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *