Siegfried Mureșan: Încă există bariere între cele 27 de state membre ale Uniunii Europene

Foto PS News

Ce ar însemna să nu fii în Uniunea Europeană? Care ar fi costul non-Europa? Aceste întrebări au declanșat studiul prezentat vineri, 22.03 a.c., la București, de Serviciul de Cercetare al Parlamentului European.

Dezbaterea a adus în prim plan subiecte importante, în contextul alegerilor europene din acest an. S-a vorbit despre creșterea valorii adăugate europene într-o perioadă încercată de provocări globale. De asemenea, s-au analizat potențialele beneficii ce s-ar putea obține în 50 de domenii de politică.

Vicepreședinte al Partidului Popular European, eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan, a răspuns la una din întrebările PS News referitoare la ceea ce ar fi însemnat izolarea României de UE.

“Uniunea Europeană a promovat comerțul liber. Noi am beneficiat de pe urma acestui lucru. Noi știm foarte clar că izolarea creează sărăcie, iar în momentul de față, am văzut cel mai bine cum în cazul Poloniei, în cazul Ungariei, guvernele care nu au respectat regulile europene, care au atacat valorile europene, care au atacat statul de drept, au avut fonduri europene blocate, înghețate.

Fostul guvern al Poloniei, prin acțiunile anti-europene care au izolat Polonia, a avut peste 130 de miliarde euro fonduri europene blocate. Ce trebuie să facem, ce putem fructifica?”, a subliniat eurodeputatul.

Siegfried Mureșan: „Am pierdut un pic trenul, fiindcă avem încă bariere, fiindcă nu fructificăm încă pe deplin potențialul pieței interne, mai ales în domeniul serviciilor digitale”

„Încă există bariere între cele 27 de state membre ale Uniunii Europene și trebuie să lucrăm mai intens la a elimina aceste bariere.

În comparația cu Statele Unite ale Americii, imediat, la începutul pandemiei generate de coronavirus, când am creat Mecanismul European de Redresare și Reziliență, am pus 750 de miliarde de euro fonduri europene de investiții.

S-a vorbit mult despre bani atunci și în România, dar adevărul este că este un pachet de investiții și reforme menit să sporească reziliența sistemelor noastre publice și a economiei, astfel încât niciodată în viitor o criză să nu ne mai prindă la fel de nepregătiți.Vrem să îmbunătățim capacitățile în sistemul medical, să modernizăm sistemul de învățământ ș.a.m.d.

În paralel, Statele Unite ale Americii au venit cu pachetele lor de ajutor. Am fost anul trecut de două ori în Statele Unite pentru discuții pe aceste teme și concluzia a fost următoarea: americanii au fost mai buni decât noi la a mobiliza mai repede mai mulți bani.

Dar impactul transformativ al programului economic asupra economiei este mai mare în Uniunea Europeană decât în Statele Unite, deoarece la noi spunem vă dăm bani, dar așteptăm la schimb reforme, reforme care să îmbunătățească competitivitatea, care să modernizeze economia.

Vedem acele ținte și jaloane existente în PNRR, schimbări pe piața forței de muncă pe sisteme de salarizare, inclusiv în justiție. Deci noi nu credem că atunci când este o problemă, soluția nu este mereu să arunci mai mulți bani spre acea problemă, ci soluția este să schimbi sistemul, să-l modernizezi, să creezi un cadru în care sectorul privat să aibă încredere, să poată investi, să poată el însuși  genera valoare adăugată”, a spus eurodeputatul PNL.

Nu se poate ca unii să câștige și alții să piardă. Uniunea Europeană nu este o vacă de muls

Viziunea aceasta, cum că Uniunea Europeană este o vacă de muls, că trebuie să plătim cât mai puțin, să luăm cât mai mult, este o viziune primitivă. V-am spus, am ieșit pe plus până acum, dar trebuie să ne gândim cum putem și noi contribui.

Și Uniunea Europeană trebuie să fie un proiect ș de pe urma căruia la final trebuie să câștige toți. Nu se poate ca unii să câștige și unii să piardă…să vrem noi mereu să câștigăm în dauna celorlalți.

Când merg să reprezint România, în Parlamentul European, vin mereu cu soluții care sunt bune pentru România, dar care sunt acceptabile pentru toți ceilalți.

Dacă ești primitiv și spui „merg în PE să reprezinți România”, să vii cu soluții care sunt rele pentru toți ceilalți, vă garantez că vei avea în favoarea ta poate 10 voturi, dar sigur vei avea cel puțin 650 de voturi a celor 700 de europarlamentari din alte țări, împotriva ta.

Dacă vrei să obții beneficii pentru țara ta și să fie rău pentru ceilalți, nu vei putea obține nimic nici pentru țara ta. Deci și noi cred că trebuie să depășim acest complex și să negociem de la egal la egal”, a conchis Siegfried Mureșan.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: