Skip to content
Coronavirus

Siegfried Muresan: Investiții de 37 de miliarde de euro și alte măsuri pe care le luăm pentru a combate efectele economice ale coronavirusului

psnews.ro

Siegfried Muresan prezinta masurile pentru combaterea efectelor economice ale epidemiei de coronavirus

„Investiții de 37 de miliarde de euro și alte măsuri pe care le luăm la nivel european pentru a combate efectele economice ale epidemiei de coronavirus

Comisia Europeană a înaintat astăzi o serie de măsuri pentru a combate efectele economice ale epidemiei de coronavirus. Unele măsuri intră imediat în vigoare, pe celelalte urmează să le adoptăm în procedură de urgență săptămânile viitoare în Parlamentul European.

Iată care sunt cele mai importante:
Mobilizarea de investiții în valoare de 37 de miliarde de euro pentru sprijinirea sistemului medical, a IMM-urilor, pieței muncii și a tuturor sectoarele economice vulnerabile din Europa. Aceste investiții vor veni în susținerea investițiilor de la nivel național. Ele vor fi susținute la început prin lichidități de la bugetul Uniunii Europene. De asemenea, Fondul European de Investiții, gestionat de Banca Europeană de Investiții, va garanta împrumuturi în valoare de 8 miliarde de euro.

Flexibilizarea temporară a regulilor privind utilizarea ajutoarelor de stat și Pactul de Stabilitate și Creștere
Uniunea Europeană are reguli foarte clare care prevăd ca statele membre să nu abuzeze de ajutoarele de stat și să mențină un nivel redus al deficitului bugetar și al datoriei publice. În această situație excepțională, vom relaxa pe o perioadă scurtă de timp aceste reguli astfel încât statele membre să poată lua mai multe măsuri de sprijin pentru a combate efectele epidemiei de coronavirus.
Comisia Europeană va aproba în cel mai scurt timp toate solicitările de ajutor de stat. Spre exemplu, statele membre vor putea adopta ajutoare de stat pentru sprijinirea mediul privat, în special al IMM-urilor. Statele membre vor putea compensa pierderile mediului privat generate de anularea evenimentelor.
De asemenea, Comisia Europeană va sprijini cu asistență toate statele membre pentru a vedea ce măsuri pot fi luate la nivel național.

Modificarea regulamentelor în domeniul transportului aerian
Legislația europeană actuală obligă companiile aeriene să folosească timpii alocați de zbor în proporție de minimum 80% altfel îl pierd. Cum în această perioadă mulți oameni și-au anulat zborurile din cauza epidemiei, companiile aeriene s-au văzut nevoite să zboare cu avioanele goale (așa numitele zboruri-fantomă) doar pentru a nu pierde acești timpi alocați de zbor. Comisia propune să eliminăm temporar această obligație pentru a reduce din pierderile companiilor aeriene.

Epidemia de coronavirus va avea un impact economic puternic, asta este clar. Dar rolul și obligația noastră, a deputaților europeni și a instituțiilor europene, împreună cu guvernele statelor membre, este să luăm toate măsurile pentru a trece cât mai repede peste impactul economic generat de epidemia de coronavirus.

Vrem ca oamenii să simtă cât mai puțin în propriile buzunare efectele aceste epidemii. Vrem să ne asigurăm că mediul privat își va reveni, iar oamenii nu vor rămâne fără locuri de muncă”, a spus Siegfried Muresan, potrivit paginii sale de Facebook.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *