Siegfried Mureșan, negociator șef al bugetului UE: „Obiectivul meu este evitarea oricăror eventuale tăieri”

Facebook Siegfried Mureșan
Sursă foto: Facebook/ Siegfried Mureșan

Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE, PNL), vicepreședintele Grupului PPE din Parlamentul European, a fost desemnat marți raportor general (negociator-șef) al Parlamentului pentru Bugetul Uniunii Europene din 2024, fiind pentru a doua oare când acesta va negocia, în numele PE, bugetul anual al UE, după cel negociat pentru anul 2018.

Contactat de PS News, Siegfried Mureșan a declarat că, din noua sa poziție, va negocia de pe poziții de egalitate cu Consiliul Uniunii Europene, în care sunt reprezentate toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene și cu Comisia Europeană, bugetul Uniunii Europene pe anul următor.

„Marți am fost desemnat în mod oficial de către Comisia pentru bugete a Parlamentului European drept negociator-șef al Parlamentului European pentru întreg bugetul Uniunii Europene pentru anul următor. Rolul meu va fi să elaborez poziția Parlamentului European pe acest buget, să conduc toată munca legislativă privind adoptarea legii bugetului Uniunii Europene pe anul următor, aici în Parlamentul European și să conducă numele Parlamentului European, negocierile cu reprezentanții Comisiei Europene și cu reprezentanții guvernelor celor 27 de state membre în Consiliu”, a spus liberalul.

El a precizat că obiectivul său principal este adoptarea bugetului „fără întârziere, în mod predictibil, în cursul acestui an, pentru ca anul următor toți beneficiarii de fonduri europene, fermierii, întreprinderi mici și mijlocii, autorități locale și județene care primesc fonduri europene pentru lucrări de infrastructură apă, canalizare, gaze în sate și comune, studenți care primesc burse ERASMUS, toți acești cercetători, toți acești beneficiari de fonduri europene să aibă predictibilitate, să știe că fondurile vin la timp, iar dacă au absorbit, să știe că facturile și lucrările le sunt decontate la timp”.

„Obiectivul meu este o poziție puternică a Parlamentului în aceste negocieri, un buget suficient și evitarea oricăror eventuale tăieri pe care mă aștept ca unele guverne ale statelor membre să le propună. Îmi propun să evităm aceste tăieri. În momentul de față, Uniunea Europeană are mai mult de făcut decât oricând. Trebuie să ne asigurăm că bugetul este suficient pentru toate categoriile de beneficiari. Iar dacă unele guverne de stat membre vor propune reduceri ale bugetului Uniunii Europene, obiectivul meu este să resping orice reducere și, mai mult decât atât, în toate acele domenii în care creșterile sunt necesare și justificate, să reușim să obținem creșteri de fonduri europene pentru beneficiari din România și din toate țările membre ale Uniunii Europene, unde acest lucru este necesar”, a mai declarat Siegfried Mureșan.

Deputatul european Siegfried Mureșan este desemnat pentru a doua oară negociator-șef al Parlamentului european pentru Bugetul Uniunii Europene, fiind singurul europarlamentar român care deține această poziție în două rânduri. Siegfried Mureșan a mai negociat Bugetul Uniunii Europene și în 2018.

Comisia Europeană urmează să înainteze o propunere de buget pentru anul 2024 la începutul lunii iunie. Pe baza acestei propuneri de buget, urmează negocierile între echipele de negociatori ale Parlamentului European și Consiliul Uniunii Europene. Obiectivul este de a se ajunge la un acord astfel încât bugetul să fie adoptat înainte de finalul anului 2023.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL