Skip to content
Europa

Siegfried Mureşan: Oprirea maşinăriei de război a Rusiei e esenţială şi speră ca Germania să contribuie mai mult

Facebook

Eurodeputatul Siegfried Mureşan crede că este esenţial ca maşinăria de război a Rusiei să fie oprită şi impunerea imediată a unui embargo asupra gazului, petrolului şi cărbunelui ar afecta decisiv bugetul Moscovei, dar înţeleg că Germania, care este foarte dependentă de gazul rusesc, nu poate susţine acest embargo în momentul de faţă şi speră să o facă cât mai curând.

„Eu spun următorul lucru: economia Rusiei este slabă şi bugetul de stat al Rusiei are puţine surse de venit. Veniturile obţinute din exportul de gaz, petrol şi cărbune rusesc sunt una dintre principalele surse de venit şi aceste venituri finanţează maşinăria de război a Rusiei. De aceea este esenţial să oprim finanţarea maşinăriei de război a Rusiei”, a declarat pentru Agerpres Siegfried Mureşan, care este vorbitor de germană şi vicepreşedinte al grupului Partidului Popular European (PPE) din PE, condus de germanul Manfred Weber.

El este unul dintre cei care au iniţiat şi semnat scrisoarea adresată preşedintei Comisiei Europene, preşedintelui Consiliului European şi Înaltului Reprezentant pentru afaceri externe prin care se cere impunerea imediată a unui embargo asupra gazului, petrolului şi cărbunelui ruseşti.

„Există colegi care susţin acest lucru. Luni, în ultima scrisoare pe care am trimis-o, am fost 207 membri ai Parlamentului European care susţinem acest lucru. Există însă şi colegi din ţări care depind puternic de gazul rusesc şi care spun următorul lucru: susţinem un embargo asupra petrolului şi cărbunelui şi susţinem reducerea dependenţei cât mai mult şi cât mai repede de gazul rusesc, dar ei nu susţin acest embargou în momentul de faţă. Comisia Europeană a impus un embargo pe cărbune, ceea ce va afecta cu 4 miliarde de euro Federaţia Rusă”, a mai spus Mureşan.

Eurodeputatul PNL susţine că pentru reducerea dependenţei de gazul rusesc este nevoie de finalizarea unor interconectări. Este vorba despre „interconectorul între Grecia şi Bulgaria, care va fi finalizat în vara acestui an, dar şi de realizarea unui interconector între Peninsula Iberică şi Franţa, căci cele mai multe terminale de gaz lichefiat există în Spania, care nu este conectată de restul UE.”

Între timp, Uniunea Europeană este nevoită să importe gaz din alte ţări. „Ne-am înţeles cu SUA, vom importa 15 milioane mc în acest an însă acest gaz trebuie descărcat în terminalele de gaz lichefiat şi după aceea este nevoie de interconectări pentru a transporta acel gaz acolo unde este nevoie de el. Deci pe termen scurt interconectările şi achiziţia de gaz din alte ţări sunt soluţia, pe termen mediu construcţia unor noi terminale de gaz lichefiat, folosirea de surse alternative de energie (…) şi îmbunătăţirea eficienţei energetice”, a mai spus vicepreşedintele grupului PPE din PE.

De asemenea, a afirmat că el condamnă deciziile luate în ultimii ani de sporire a dependenţei faţă de gazul rusesc şi le consideră o greşeală, „inclusiv gazoductul construit direct între Germania şi Federaţia Rusă”. „Consider că acel gazoduct a fost o greşeală şi slăbeşte astăzi poziţia UE, întăreşte poziţia Federaţiei Ruse. Din 2005 vorbim despre nevoia de reducere a dependenţei energetice de Federaţia Rusă, însă dacă ne uităm pe harta europeană vedem că există mai multe conducte de gaz ce leagă Rusia de Uniunea Europeană astăzi decât în urmă cu 15 ani. Creşterea acestei dependenţe a fost o greşeală”, a subliniat Siegfried Mureşan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *