Skip to content
Politică

Siegfried Mureşan: Pentru prima oară, din 2010, numărul turiştilor străini a scăzut. Bulgaria a atras de peste 3,5 ori mai mulţi turişti decât România în 2019

Inquam Photos / Octav Ganea

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan a scris, pe Facebook, că datele Institutul Naţional de Statistică arată o scădere cu 7% a numărului turiştilor străini înregistraţi în unităţile de cazare din România, în primele patru luni ale lui 2019, comparativ cu perioada similară din 2018. „Bulgaria a atras în primele 4 luni ale anului peste 2,3 milioane de turişti străini, adică de peste 3,5 ori mai mult decât România“, susţine Mureşan, scrie adevarul.ro.

Numărul turiştilor străini înregistraţi în structurile de cazare din România în primele 4 luni ale anului a scăzut cu 7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică. Vorbim de o scădere de aproape 46.000 de turişti, de la circa 693.000 de turişti la aproximativ 647.000 de turişti. Este pentru prima dată în ultimii 9 ani când asistăm la o scădere a numărului turiştilor străini care se cazează în România în primele 4 luni ale anului faţă de perioada similară a anului trecut. Iar scăderea din 2010 a fost cauzată în special de criza economică din Europa”, a scris Siegfried Mureşan pe Facebook.

Creşterea numărului e turişti români, cu care se laudă ministrul PSD al Turismului, Bogdan Trif, se datorează voucherelor de vacanţă, susţine europarlamentarul PNL.  „Ministrul Turismului, Bogdan Trif, se laudă în presă că a crescut numărul turiştilor din România datorită voucherelor de vacanţă date de Guvern. A crescut, însă, doar numărul turiştilor români care, într-adevăr, au folosit aceste pomeni electorale date de guvern. Dar creşterea aceasta nu ajută cu nimic economia ţării de vreme ce ea a fost finanţată de la bugetul de stat. Din momentul în care voucherele vor dispărea, va scădea şi numărul turiştilor. Guvernul se laudă, totodată, că a crescut în primele 4 luni numărul turiştilor străini înregistraţi la punctele de frontieră. Or pentru turismul românesc nu este un mare câştig dacă un turist străin a tranzitat ţara sau a petrecut câteva ore pe aeroport în aşteptarea unui alt zbor atât timp cât el nu s-a cazat.

Turismul românesc se va dezvolta şi va contribui şi la dezvoltarea economiei doar atunci când va atrage turişti străini care se cazează la noi în ţară şi îşi cheltuiesc banii de concediu în România. La acest capitol stăm din ce în ce mai prost, după cum o arată cifrele de mai sus. România pierde din ce în ce mai mult teren în faţa Bulgariei şi a celorlalte state vecine, în ceea ce priveşte atragerea turiştilor străini. Spre exemplu, Bulgaria a atras în primele 4 luni ale anului peste 2,3 milioane de turişti străini, adică de peste 3,5 ori mai mult decât România.  Asta cu toate că avem o ţară de două ori mai mare decât Bulgaria şi cu un potenţial turistic mai ridicat. Motivul principal al scăderii numărului de turişti străini cazaţi în România îl reprezintă lipsa măsurilor guvernamentale de dezvoltare a turismului.

Este cu atât mai grav cu cât România beneficiază de fonduri europene pentru dezvoltarea turismului. Vedem, însă, că banii europeni rămân nefolosiţi. Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, unul dintre programele cu fonduri UE care finanţează investiţii în turism, are o rată absorbţie de doar 11%, la 5 ani şi jumătate de la începerea actualului exerciţiu financiar european. Lipsa unei strategii coerente în domeniul turismului, lipsa investiţiilor de la bugetul de stat şi din fondurile europene au condus la această situaţie critică în turism. În loc să dezvolte infrastructura turistică şi de transport, Guvernul României şi Ministerul Turismului au risipit banii pe vouchere de vacanţă care nu aduc aproape nimic înapoi turismului şi economiei, în ansamblu. De aceea, consider că ministrul Turismului, Bogdan Trif, trebuie să-şi dea demisia de urgenţă”, a concluzionat Mureşan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *