Siegfried Mureșan: R.Moldova va primi încă 72,5 milioane de euro din asistența macrofinanciară europeană

Sursă foto: Siegfried Muresan

R.Moldova va primi încă 72,5 milioane de euro din asistența macrofinanciară europeană, anunță europarlamentarul Siegfried Mureșan, vicepreședinte PPE.

„Comisia Europeană a aprobat la începutul săptămânii debursarea a 50 de milioane de euro pentru Republica Moldova, sub formă de împrumuturi în condiții favorabile. La această sumă se adaugă încă 22,5 milioane de euro, fonduri nerambursabile, care vor ajunge în Republica Moldova la finalul lunii.

Cele 72,5 milioane de euro reprezintă a doua tranșă din asistența macrofinanciară suplimentară de 145 de milioane de euro pe care am avizat-o anul trecut, când am fost raportor privind avizul Comisiei pentru bugete din Parlamentul European asupra acestui ajutor financiar. Sprijinul financiar va ajuta Republica Moldova să-și acopere o parte din nevoile sale de finanțare pentru 2024 și să sprijine, totodată, implementarea de reforme benefice pentru oameni”, spune Siegfried Mureșan pentru PS News.

Potrivit europarlamentarului liberal, autoritățile de la Chișinău au înregistrat, în ultimii ani, cu sprijinul Uniunii Europene, progrese importante privind implementarea reformelor și modernizarea țării.

„Sunt sigur că banii vor fi foarte bine folosiți de autoritățile de la Chișinău care au înregistrat, în ultimii ani, cu sprijinul Uniunii Europene, progrese importante privind implementarea reformelor și modernizarea țării. Tocmai datorită acestor progrese, am decis să începem, anul acesta, negocierile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Dar, pentru ca reformele să continue în următoarea perioadă, trebuie să continuăm să alocăm sprijin financiar și tehnic de la nivel european.

De aceea, susțin crearea unui instrument de sprijin consistent pentru Republica Moldova, similar celui pe care l-am aprobat pentru Ucraina. Necesarul financiar de care autoritățile din Moldova au nevoie pentru a continua cu reformele, a întări economia și a crește bunăstarea oamenilor este relativ redus comparativ cu bugetul UE. Dar orice euro în plus alocat poate face diferența în Moldova.

Modernizarea Republicii Moldova și creșterea bunăstării oamenilor este un proces care a început deja și care se va accelera pe parcursul negocierilor de aderare. Astfel, oamenii din Moldova vor resimți beneficiile integrării europene cu mult înainte de aderarea propriu-zisă. De aceea, ajutând mai mult Moldova acum, în procesul de aderare, ne asigurăm că economia țării și nivelul de trai al oamenilor vor fi mai aproape de nivelul mediu din UE la momentul aderării”, a mai precizat Siegfried Mureașan.

R.Moldova, pași importanți spre UE

Republica Moldova a semnat luni Acordul UE privind achizițiile publice comune pentru a aprofunda cooperarea cu UE în domeniul sănătății, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene. Astfel, Moldova a devenit a 38-a țară care semnează acest acord, fiind cea de-a șasea țară candidată la UE care devine parte a acordului.

Acordul privind achizițiile publice comune este un mecanism juridic și operațional care permite țărilor participante să își unească forțele în fața unei amenințări grave la adresa sănătății și să achiziționeze în comun bunuri esențiale, precum medicamente și echipamente medicale.

De exemplu, în timpul pandemiei COVID-19, acesta a permis țărilor participante să achiziționeze echipamente de protecție personală, ace și seringi pentru vaccinarea COVID-19, ventilatoare și medicamente în condiții egale.

Participarea la Acordul privind achizițiile publice comune permite unei țări să beneficieze de puterea de cumpărare combinată a statelor membre ale UE și a țărilor participante, permițând un acces îmbunătățit și o mai mare securitate a aprovizionării cu contramăsuri medicale în caz de urgență medicală prin punerea în comun a nevoilor și crearea de economii de scară. Acordul privind achizițiile publice comune îmbunătățește, de asemenea, gradul de pregătire al țărilor participante pentru bolile transfrontaliere grave, prin încheierea de contracte pentru contramăsuri medicale esențiale înainte de apariția unor focare majore.

Cel mai recent, Comisia a semnat un contract-cadru de achiziții publice comune pentru furnizarea de până la 665 000 de doze de vaccin împotriva gripei zoonotice (gripă aviară) de la Seqirus, cu o opțiune pentru încă 40 de milioane de doze. Acest contract, care vizează prevenirea gripei aviare, garantează că țările participante au acces la contramăsuri medicale în caz de nevoie.

Comisia – prin intermediul Autorității sale pentru pregătirea și intervenția în caz de urgență în domeniul sănătății (HERA) – gestionează procedurile de achiziții publice în cadrul acordului comun de achiziții publice în strânsă colaborare cu țările participante. Aceste țări pot achiziționa apoi produsele contractate în funcție de necesități, utilizând bugetele lor naționale.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: