Siegfried Mureșan spune că este posibilă comasarea alegerilor europene cu localele

Siegfried Mureşan
Sursa foto: Facebook / Siegfried Mureşan

Comasarea alegerilor europene cu alegerile locale „nu este un lucru văzut negativ la nivel european”, ci este „o practică uzuală în state membre” ale Uniunii Europene, a declarat, luni, la Strasbourg, eurodeputatul PNL Siegfried Mureşan, citat de Agerpres.

„La nivel european, acest subiect nu a existat şi a fost foarte departe de a stârni volumul de discuţii pe care l-a stârnit în România. Practica comasării alegerilor este o practică uzuală în state membre ale Uniunii Europene”, a afirmat el la o întâlnire cu jurnalişti români în Parlamentul European.

„Parlamentul European (…) depune eforturi semnificative pentru creşterea ratei de participare la vot la alegerile europarlamentare, şi comasarea alegerilor este un lucru bun în acest sens. O decizie de schimbare a legislaţiei electorale cu puţin timp înainte de alegeri ar fi fost, evident, văzută cu ochi critici de instituţiile abilitate, dar nu e cazul.

Singurul lucru care se face este că se stabileşte practic data alegerilor, iar întotdeauna data alegerilor e fixată cu câteva luni înainte de alegeri, niciodată cu un an înainte de înainte de alegeri. La ultimele alegeri europarlamentare, noi am avut şi referendumul pe justiţie şi, dacă nu mă înşel, la alegerile europarlamentare din 2009 a fost referendumul privind parlamentul unicameral şi reducerea numărului de parlamentari”, a spus Mureşan.

El a mai subliniat că autorităţile şi candidaţii „vor trebui să informeze oamenii exact cu privire la toate buletinele de vot şi toate voturile pe care vor trebui să le dea”.

În privinţa demersului USR de a sesiza Comisia de la Veneţia în legătură cu comasarea alegerilor, Mureşan a declarat că nu vede „niciun motiv pentru care Comisia de la Veneţia să exprime o opinie negativă”.

„Comisia de la Veneţia se exprimă mereu în ceea ce priveşte modificări la legislaţia electorală. Cred că reacţia ar fi putut fi una negativă dacă legislaţia electorală s-ar fi modificat. Dar în contextul în care e vorba de stabilirea datei alegerilor, nu văd niciun motiv pentru care Comisia de la Veneţia să exprime o opinie negativă”, a subliniat eurodeputatul PPE.

El şi-a exprimat speranţa că, în cazul în care alegerile ar fi comasate, temele europene nu vor fi eclipsate de temele locale.

„Sper ca temele europene să aibă un rol cât mai mare, nu doar în perioadă electorală, ci pe toată durata mandatului Parlamentul European (…) O responsabilitate aici au, evident, şi candidaţii.

Cu cât candidaţii sunt mai bine pregătiţi pe teme europene, cu atât şansa noastră de a discuta teme europene, şansa ca cei care vor candida să nu fugă de teme europene este mai mare”, a afirmat Mureşan, reamintind, în acelaşi timp, că „la niciuna dintre campaniile pentru Parlamentul European, în trecut, nu au existat doar teme europene”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: