Siegfried Mureșan: UE va direcționa către Moldova și Ucraina bani destinaţi inițial Rusiei și Belarusului

Siegfried Mureşan
Sursa foto: Facebook / Siegfried Mureşan

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a anunţat că Uniunea Europeană va direcționa către R. Moldova și Ucraina 135 de milioane de euro destinate inițial Rusiei și Belarusului.

“Redirecționăm 135 de milioane de euro către Ucraina și R. Moldova din fondurile suspendate pentru Rusia și Belarus. Este binevenită și așteptată decizia Comisiei Europene de a redirecționa către Ucraina și R. Moldova fondurile europene care fuseseră inițial alocate pentru a sprijini cooperarea cu Rusia și Belarus”, a notat Mureşan pe Facebook.

Cele 135 de milioane de euro provin din Instrumentul de Vecinătate al Uniunii Europene pentru perioada 2021 – 2027. Fondurile fuseseră alocate inițial, înainte de începerea războiului, pentru a finanța programe de cooperare interregională între Uniunea Europeană și Rusia, respectiv, Belarus, a precizat europarlamentarul.

Ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina cu sprijinul Belarusului, Comisia Europeană a suspendat sprijinul financiar pentru cele două țări agresoare.

„Cum Ucraina și R. Moldova sunt statele care au cel mai mult de suferit din cauza războiul de la granițele Uniunii Europene, este firesc ca acești bani să fie redirecționați acum către proiecte de întărire a cooperării dintre regiunile UE și cele două țări. Banii vor putea finanța proiecte precum dezvoltarea unor legături de de transport transfrontalier, îmbunătățirea serviciilor de sănătate, proiecte de educație și cercetare, scheme de incluziune socială sau cunoscutele „coridoare de solidaritate” prin care ajutăm Ucraina să-și transporte cerealele spre țările care au nevoie. Sprijinirea Ucrainei și R. Moldova este esențială pentru a asigura stabilitatea la granițele Uniunii Europene. Trebuie să creștem asistența financiară și tehnică către cele două țări în următoarea perioadă fiindcă, astfel, ne protejăm și pe noi, în interiorul Uniunii. De aceea, ca negociator-șef pentru Bugetul UE din 2024, obiectivul meu este să obțin o alocare financiară cât mai mare în următorul an către măsuri de sprijin pentru R. Moldova și Ucraina”, a adăugat Mureşan.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL