Skip to content
Puterea Știrilor Video

Siegfried Mureșan, vești proaste pentru vecinii din Nord-Est: În momentul de față, Republica Moldova nu e pregătită să intre în UE

psnews.ro

Vicepreședintele grupului PPE din Parlamentul European, Siegfried Mureșan, a declarat, la ”Puterea știrilor”, că alegerea premierului Republicii Moldova, Maia Sandu, de a efectua prima vizită oficială la București arată că aceasta își dorește o relație strânsă între cele două țări vecine.

”Faptul că Maia Sandu a ales să facă prima vizită oficială la București arată că își dorește o relație foarte strânsă între Republica Moldova și România. Maia Sandu înțelege că, pentru a putea face pași spre Uniunea Europeană, Republica Moldova are nevoie de un partener real la București. Președintele Iohannis este un astfel de partener, dar și guvernul trebuie să fie un astfel de partener. Miniștrii guvernului, în reuniunile pe care le au cu alți miniștri de Externe, cu miniștri ai Afacerilor Interne, cu miniștri ai Infrastructurii, ai Energiei, trebuie să pună temele legate de Republica Moldova pe agendă și trebuie să-i spună Uniunii Europene, ”iată, acestea sunt problemele Republicii Moldova, așa o putem ajuta””, a spus europarlamentarul.

Siegfried Mureșan nu crede, însă, că vecinii de peste Prut sunt pregătiți pentru aderarea la Uniunea Europeană și că drumul lor european va depinde și de ajutorul României.

”Din păcate, în momentul de față, Republica Moldova nu e pregătită să intre în UE. Deci, dacă am vorbi acum de o aderare a Republicii Moldova la UE, am păcăli oamenii. Lucrul cel mai bun pe care îl putem face este să ajutăm procesul de modernizare și de reformare a Republicii Moldova – justiția, reforma administrației publice, legea electorală, punerea ei în acordul Comisiei de la Veneția, pentru că guvernul anterior a violat-o, construcția infrastructurii.

Ajutorul dinspre UE către Republica Moldova este concret și trebuie să ajutăm și noi să se înțeleagă acest lucru, pentru ca românii basarabeni să nu mai cadă pradă populismului, când vine un politician pro-rus și le spune că UE înseamnă doar vorbe și că, pe termen lung, doar Federația Rusă ajută. Dar avem nevoie și de un guvern al României care să vrea să ajute Republica Moldova”, a adăugat eurodeputatul.

Vicepreședintele grupului PPE din Parlamentul European a apreciat foarte mult și faptul că președintele Klaus Iohannis a venit special de la Bruxelles la București, între două reuniuni ale Consiliului European, pentru a se întâlni cu premierul Maia Sandu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *