Siegfried Mureșan: Voi cere ca Bugetul UE să fie mai flexibil pentru a acționa rapid în contextul calamităților

Sursa foto: Siegfried Muresan

Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PNL), negociator-șef privind Bugetul multianual al Uniunii Europene post-2027, a declarat că va cere ca bugetul UE să fie mai flexibil pentru a se putea acționa rapid în cazul calamităților, așa cum se întâmplă la inundațiile din România și din alte zone ale Europei.

„Inundațiile care au lovit România și alte zone ale Europei au lăsat oamenii fără case, au distrus drumurile, au compromis munca fermierilor și, din păcate, au provocat și pierderi de vieți omenești.

Oamenii trebuie ajutați. Pagubele produse trebuie compensate. Uniunea Europeană, prin Fondul de solidaritate și prin Mecanismul de protecție civilă, va veni în sprijinul oamenilor din țara noastră și din celelalte state membre afectate, așa cum s-a întâmplat și în trecut. Spre exemplu, chiar eu am fost raportor pe două rapoarte, din 2015 și 2019, prin care au fost alocate, în total, 16,7 milioane de euro pentru compensarea unei părți din pagubele produse de inundațiile din 2014 și 2018.

Dar noi, Uniunea Europeană, trebuie să facem mai mult de atât. În cazul calamităților naturale, precum inundațiile și incendiile, trebuie să mobilizăm mai repede și mai multe fonduri europene din Bugetul UE pentru sprijinirea țărilor afectate și a oamenilor afectați. În prezent, sumele maxime pe care le putem folosi pentru situații neprevăzute, de calamitate, se adoptă o dată la 7 ani, prin intermediul Bugetului multianual al UE, ceea ce oferă prea puțină flexibilitate în a finanța în mod adecvat astfel de situații, pe măsura nevoilor.

De aceea, ca negociator-șef al Parlamentului European privind Bugetul Multianual al Uniunii Europene, voi lucra cu instituțiile europene și statele membre pentru a adopta un Buget multianual post-2027 mai flexibil, astfel încât fondurile europene să ajungă mai repede și în sume mai mari acolo unde este nevoie de ele, în situații neprevăzute, de criză”, a afirmat Mureșan

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: