Skip to content
Politică

Silviu Mănăstire arată cu degetul către oligarhii ruşi şi interesele lor ascunse în România. Ce faliment răsunător ar fi pe cale să explodeze

Jurnalistul Silviu Mănăstire arată cu degetul către oligarhii ruşi. Ce interese ascunse ar avea aceştia în România

În timp ce România se afundă în scandaluri politice, Rusia începe „să pompeze banii la București în diverse operațiuni speciale”, a declarat, vineri, Mănăstire, la B1 TV, adăugând că „băieții lui Putin au demarat investiția într-o platformă extinsă de presă sub numele de «Vocea Rusiei»”.

Prezentatorul emisiunii „Dosar de politician” susţine că, în paralel, „sub nasul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), rușii se pregătesc să investească masiv în piața asigurărilor din România”.

„ASF este o instituție lovită de scandaluri de corupție ce au culminat cu arestarea lui Dan Radu Rușanu. Teoretic, ASF, ar trebui să reglementeze piața bursieră, piața companiilor de asigurări și sistemul de pensii private. În realitate, ASF este supusă jocurilor politice”, acuză Silviu Mănăstire.

El a prezentat, în emisiunea „Dosar de politician”, detaliile unei afaceri „ce miroase a corupție”, în centrul căreia s-ar afla compania de asigurări Carpatica.

„Acționarul principal al companiei, omul de afaceri Ilie Carabulea, a fost arestat de două ori deja pentru dare de mită. În acest moment, Ilie Carabulea negociază cu o companie austriacă vânzarea Carpatica către un grup de afaceriști din Moscova. Rușii vor să preia compania pentru a intra pe piața europeană, dar solicită ca tranzacția să fie anonimă. Cei de la Autoritatea de Supraveghere Financiară sunt obligați să avizeze această tranzacție”, a relatat Mănăstire.

Potrivit realizatorului TV, „la prima vedere nu ar fi nicio problemă, însă Carpatica este o bombă cu ceas, este o companie aflată în pragul falimentului, care, dacă ar da faliment ar pune în genunchi piața asigurărilor din România”.

„Carpatica este societatea care a eliberat în piață cele mai multe polițe RCA – polițe de asigurare obligatorii pentru mașini. Falimentul Carpatica ar afecta câteva milioane de români. Cei de la ASF cunosc situația financiară reală a companiei Carpatica, dar, de frica opiniei publice și a scandalurilor, mușamalizează acest dosar. Carpatica are nevoie de 100 de milioane de euro pentru a-și capitaliza operațiunile. Adică, pentru a putea să plătească în continuare polițele de asigurări către români, Ilie Carabulea trebuie să facă rost de 100 de milioane de euro sau să vândă compania afaceriștilor din Rusia. Așadar, suntem în pragul unui nou scandal financiar de proporții, asta dupa intrarea în administrare specială a companiei ASTRA, celălalt asigurator important de pe piața românească”, avertizează Silviu Mănăstire.

Jurnalistul a amintit că, similar, la Astra, omul de afaceri Dan Adamescu este acuzat că a devalizat compania cu câteva sute de milioane de euro, iar, în acest moment, reprezentanții ASF pot să salveze Carpatica de la faliment dacă declanșează o procedură de administrare specială.

„Prin această procedură specială, firmele și oamenii asigurați de Carpatica vor putea fi protejați. Însă, afaceristul Ilie Carabulea forțează vânzarea companiei către grupurile din Rusia. În acest sens, Carabulea a desemnat-o ca și director la Carpatica pe controversata Angela Toncescu, fosta șefă a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor. Angela Toncescu are sarcina să-i convingă pe membrii ASF că societatea Carpatica poate fi vândută rușilor, deși situația ei financiară este extrem de proastă. Toncescu se bazează pe relațiile pe care le are în interiorul ASF, relații care o pot ajuta să stopeze intrarea Carpatica în procedura specială de administrare”, a declarat Mănăstire.

El a acuzat că „aceste jocuri de culise pe mize de milioane de euro se fac atât la ASF, cât și pe holurile Parlamentului României, asta în ciuda faptului că procurorii DNA au făcut arestări grele în cadrul companiei Carpatica și la ASF.

Silviu Mănăstire a amintit că, în 2013, procurorii l-au arestat pe Marian Mîrzac, membru în conducerea ASF, după ce acesta a luat șpagă un autoturism Audi tocmai de la patronul Carpatica, Ilie Carbulea.

„Carabulea îi plătea lui Mîrzac protecția împotriva controalelor de la ASF. Încă de atunci, cei de la ASF știau că societatea Carpatica este devalizată și nu are rezerve suficiente de bani pentru a plăti daunele. În dosar, a fost arestat și Carabulea și pus sub învinuire directorul Mustățea de la Carpatica. Un alt protector al lui Ilie Carabulea era senatorul Șerban Mihăilescu, zis Miky Șpagă, cel care a recomandat-o, de fapt, pe Angela Toncescu să preia Carpatica. Această afacere urâtă va exploda la autoritatea de supraveghere ASF, zguduind încă o dată piața financiară din România, o piață putrezită de interese și hoții halucinante”, a conchis ziaristul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *