Skip to content
Politică

Silviu Mănăstire arată de ce DNA ar trebui să fie atentă la Neculai Onțanu

Jurnalistul de investigații Silviu Mănăstire a prezentat, în cadrul emisiunii „Dosar de politician”, de la B1 TV, afacerile din jurul primarului Sectorului 2, Neculai Onțanu, în care se pierd banii statului și atrage atenția că DNA trebuie să verifice situația din sector.

Onțanu poate deveni cel mai longeviv primar în funcție din București, dacă în 2016 va câștiga al cincilea mandat. Silviu Mănăstire scoate în evidență modul în care aceleași „3-4 firme” obțin contracte cu Primăria Sectorului 2 pentru diferite lucrări de salubritate, anvelopare a blocurilor, amenajarea parcurilor. Societățile comerciale din jurul primarului Onțanu sponsorizează un ONG al primăriei, iar astfel s-a creat legătura dintre politicieni și oamenii de afaceri din Sectorul 2.

„Silviu Mănăstire a vorbit în cadrul emisiunii ”Dosar de politician” despre Neculai Onțanu, primarul- general cu 2 stele, care conduce sectorul 2 al Capitalei. 

Acesta (n.r. Neculai Onțanu) trudește în funcție de nu mai puțin de 15 ani legați. La anul va împlini 4 mandate de primar la sectorul 2, și va deveni, dacă nu va fi arestat, cel mai longeviv primar în funcție din București. După atâția ani de administrație Neculai Ontanu nu poate nega că a devenit, și fără voia lui, un veritabil baron local. 

Problemele sectorului 2 sunt clasice pentru cum funcționează administrația locală din România. Vorbim despre afaceri făcute pe banii primăriei de firmele de casă apropiate de Ontanu. Invariabil, contractele de spații verzi, amenajarea parcurilor, a locurilor de joacă, strângerea gunoaielor și anveloparea blocurilor din sectorul 2 au devenit monopolul acelorași 3- 4 firme. 

De 3 ani de când realizez această emisiune pot să văd de la distanță dacă și cum se sifoneaz banii publici din primării. Mereu observ aceleași metode de a organiza licitațiile, aceleași șmecherii făcute cu caietele de sarcini. Hadeti să va dau primul exemplu: în sectorul doi din București compania care face anveloparile blocurilor se numește ROMCo System SRL. 

Documentele mele arată că societatea a câștigat în 2014 mai multe contracte de câte 100 de mii de euro bucata pentru anveloparea de blocuri. 
Practic, primăria sectorului 2 a spart în bucăți mai mici licitațiile pentru anvelopări și le-a acordat firmei ROMCo System prin negociere fără anunț de participare. În anii 2012 și 2013 firma a câștigat, atenție, peste 10 milioane de euro din anvelopariile de blocuri din sectorul 2 condus de Ontanu. Banii au fost împărțiți din nou în 10 contracte separate. 

Vă dați seama că dacă noi aici la Dosar de Politician am descoperit lucrurile astea și băieții cu ochi albaștri le cunosc foarte bine. 

Apoi, lucrurile nu s-au oprit aici: aceeași firmă Romco System a primit lucrările de 8 milioane de euro pentru amenajarea Parcului Tei Plumbuita, plus alte câteva milioane pentru extinderea rețelelor de canzalizare sau modernizarea liceului CA Rosetti. 

Practic, compania cu pricina este abonată la lucrările primăriei sectorului 2 încă din anul 2009 iar în total a încasat din pixul primarului Ontanu o sumă fabuloasă de circa 50 de milioane de euro. 

Vă gândiți că poate este o întâmplare: însă, o altă companie de casă a primarului Ontanu este Cris Garden SRL. în septembrie 2012, Administrația Domeniului Public Sector 2 a atribuit un contract de aprox 10 milioane de euro companiei Cris Garden Plaza prin licitație deschisă, licitație la care a participat, desigur, doar Cris Garden. 

Compania realizează sistemele de irigații ale spațiilor verzi din sector. în același domeniu foarte profitabil al amenajărilor de spații verzi și parcuri activează și  Geca Impex PM SRL deținută de un anume Gelu Palamaru, supranumit în București „patronul verde”. Acest Palamaru a câștigat și el în ultimii 7 ani contracte de câteva milioane de euro, în plus pe lângă întreținerea spațiilor verzi firma Geca a livrat și băncuțe parcurilor din sectorul 2. 

În fine, ultima companie de casă a primarului Ontanu este operatorul de salubritate Supercom. Compania este deținută de un afacerist pe nume Ilie Ciuclea. Supercom primește regulat prin încredințare directă, fără licitații, contracte de la administrația piețelor. 

Probabil vă întrebați ce au în comun aceste companii care, aparent, doar primesc niște contracte din pixul generalului Neculai Onțanu. 

Șmecheria este următoarea: primăria sectorului 2 și-a înființat un ONG denumit Asociația Foișorul de foc, această asociație și-a înființat ad-hoc o „Divizie Civică Voluntară” (DCV), formată dintr-un corp de voluntari pregătiți pentru situații de urgență. De fapt acest ONG și divizia de voluntari sunt, v-ați dat seama, armată privată care îl ajută pe primarul Ontanu să câștige de 16 ani alegerile la sectorul 2. și, ce să vezi. 

Acest ONG este sponsorizat de societățile Cris Garden, Romco System, Geca Impex și Supercom despre care v-am spus cum câștiga bani de la primăria lui Ontanu. și uite așa cercul se închide. Nu-i așa că povestea sună a dosar la DNA. 

Așa este, însă până atunci primarul Onțanu trebuie să dea răspunsuri în alte multe dosare la DNA iar Dorin Cocoș și samsarul Stelian Gheorghe știu bine despre ce este vorba”, potrivit b1.ro.

1 comentariu la “Silviu Mănăstire arată de ce DNA ar trebui să fie atentă la Neculai Onțanu

  1. In Primaria sectorului 2 exista voluntari care executa ordinele primarului Ontanu, dar armata asta nu e asa mare pentru ca majoritatea „voluntarilor” sunt angajatii Directiei de Asistenta Sociala si Protectiei Copilului care sunt trimisi, in timpul programului de lucru sa distribuie ziarul „Foisorul de Foc”. Nu este nimeni voluntar in aceasta activitate. Se trimite fiecarui serviciu in parte, un anumit numar de zire (cateva mii de exemplare/serviciu) si intr-un anumit interval de timp, acestea trebuiesc distribuite. Daca doreste „Tatucul Ontanu” sa organizeze un eveniment: 50 de ani de casatorie, Ziua Armatei, Ziua Nationala a Romaniei, etc. nimeni nu comenteaza, trebuie sa te prezinti la actiune, indiferent daca ai probleme familiale sau medicale. Nimeni nu comenteaza

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *