Skip to content
Politică

Silviu Mănăstire, concluzii spinoase: zecile de miliarde din spatele războiului Dragnea-Iohannis

psnews.ro

Jurnalistul Silviu Mănăstire a tras luni concluzii spinoase în ceea ce privește războiul dintre liderul PSD, Liviu Dragnea, și președintele Klaus Iohannis, ziaristul scoțând la iveală zecile de miliarde ce se ascund în spatele acestui conflict.

Într-un editorial publicat luni în România Liberă (și intitulat „Jurnal de război. Jumătate de mileniu de corupție și lupte fratricide”), realizatorul de la B1 TV atrage atenția că tărăboiul nu este unul nou, ultimii 500 de ani din istoria românilor fiind marcați de confruntări deloc onorabile pentru putere în Țările Române: atât între diverse familii boierești, cât și între boieri și domnitorii momentului, totul fiind garnisit cu importante interese financiare și delațiuni către Înalta Poartă Otomană.

„Imaginați-vă, de dragul unui experiment de istorie contrafactuală, că imediat după Trianon, la București, ar fi fost publicat jurnalul secret al lui Brătianu, în care artizanul unirii ar fi scris negru pe alb cât aur a cheltuit după ce și-a vândut proprietățile și cui l-a dat pentru a câștiga bunăvoința Franței și Angliei în negocierea Marii Uniri. Unii procurori ar fi deschis rapid un dosar de mare corupție, iar Brătianu, nefericitul, denunțat de câțiva binevoitori, ar fi înfundat pușcăria. Iar “un Kövesi” al vremurilor acelea ar fi făcut o mare carieră politică. O națiune unită prin mită la nivel internațional, grea provocare pentru imaginația noastră afectată timp de 15 ani de marele război anticorupție care, ce să vezi, nu se mai termină oricâți hoți anihilăm. Acest “Vietnam” al impotenței noastre judiciare”, comentează Mănăstire.

Dar partea cea mai dură abia acum vine: dincolo de păruiala Dragnea-Iohannis stau mize de miliarde de euro: atât în ceea ce privește gazele naturale din Marea Neagră, cât și atunci când vine vorba despre achiziția de armament.

„Dar, haideți să ne gândim așa: achiziția de armament de 20 de miliarde de euro care va alimenta profiturile companiilor germane, franceze, americane și israeliene. Ce înseamnă asta, dincolo de nevoia reală de a fi cât de cât înarmați? Măcar să rezistăm trei zile (asta nu este istorie contrafactuală) până vine NATO în ajutor (asta, dacă vine). Ce reprezintă afacerea gazelor din Marea Neagră cotată la 10 miliarde de euro? Pe lângă profiturile astronomice pe care companiile americane, rusești și austriece le vor face. Gazele și armamentul sunt singurele avantaje strategice pe care le avem, zecile acestea de miliarde pe care marile puteri urmează să le încaseze sunt garanția că însemnăm ceva pentru cancelariile europene, ale SUA și Federației Ruse. Acum 100 de ani era petrolul din Prahova, proaspăt descoperit și exploatat de companii anglo-americane. Logic ar fi să ne punem la masă și să negociem cu ei. Istoric, cinic spus, am dovedit că suntem în stare să ne vindem interesul național. Numai să îl identificăm. În prezent, nu mai avem un proiect de țară pe care să îl punem pe masa negocierilor. Pentru că Iohannis și Dragnea vor să se anihileze, vendeta pare că nu poate fi stopată”, mai scrie Silviu Mănăstire.

Citiți AICI întregul material.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *