Skip to content
Politică

Silviu Mănăstire continuă dezvăluirile: Ce știe Tiberiu Urdăreanu despre Sorin Oprescu și Victor Ponta

În ultima ediție a emisiunii „Dosar de politician”, jurnalistul de investigații Silviu Mănăstire a a vorbit despre corupția din România, dar și despre afacerea UTI și dedesubturile acesteia.

Astfel, jurnalistul a discutat despre „caractatița” politică a lui Tiberiu Urdăreanu și legăturile cu Silviu Oprescu și Victor Ponta.

" "

Vă prezentăm pastila de investigațatie a lui Silviu Mănăstire:

„Afacerea Hexi Pharma a devoalat opiniei publice existența unei rețele de influența și corupție care drena milioane de euro de la bugetul statului. În România există o realitate despre care nimeni nu vrea să vorbească: trucarea achizițiilor publice, adică furtul din bani noștri ai tuturor. Corupția există în România în principal din cauza furtului din bani publici, prin sistemul de achiziții. Fără nicio legătură aparentă cu cele spuse, v-am promis ieri dezvăluiri despre afacerea UTI- ce reprezintă un holding de companii din domeniul securității și IT. Afacerea UTI se traduce simplu: afaceri cu statul de peste 1 miliard de euro în ultimii 20 de ani. Artizanul afacerii este Tiberiu Urdăreanu despre care procurorii anticorupție susțin că ar fi implicat și că mituitor dar și că denunțător în cel puțin patru dosare importante. UTI și Urdăreanu sunt suspectați că au plătit politicieni pentru a-și proteja afacerile cu statul, fie cu ministere sau agenții guvernamentale fie cu primarii din țara. O prima întrebare… retorică: de ce un om de afaceri ar da mită unui ministru sau unui primar? Pentru a câștiga licitații, dar și pentru a-și încasă apoi banii din contracte.

Holdingul UTI este o adevărată mașină de făcut bani de la stat, nu există aproape nicio instituție de stat importantă care să nu fi virat bani către UTI în ultimii 20 de ani. La o asemenea afacere, care poate fi estimată lejer la peste 1 miliard de euro, înțelegem de ce Tibi Urdăreanu apare în dosare de corupție. Acum haideți să vedem documentele: nu voi putea să va prezint toate contractele cu statul câștigate de grupul UTI pentru că ne-ar luă câteva ore doar simplă lor enumerare. Am să va prezint o lista scurtă pentru a înțelege dimensiunea afacerii UTI dar și ce politicieni au parafat aceste afaceri. Repet, interesul pentru afacerea UTI este dat de faptul că procurorii DNA suspectează că în câteva cazuri, cel puțin, compania a plătit spăgi grele pentru contracte. Și, întâmplător sau nu, patronul Urdăreanu beneficiază de un tratament lejer din partea DNA. Tot procurorii DNA vor află câteva lucruri interesante în cele ce urmează:

În luna iunie 2015 compania UTI a câștigat un contract de circa 25 de milioane de euro pentru refacerea și modernizarea patinoarului artificial Mihai Flamaropol. Afacerea a fost licitată și atribuită în mandatul lui Sorin Oprescu de către primăria Capitalei. Întâmplător sau nu patronul UTI, Tibi Urdăreanu a fost unul dintre liderii UNPR, fiind bun prieten cu Gabi Oprea și surpriză, chiar cu Sorin Oprescu. Tot sub regimul Oprescu compania UTI primește un contract barosan pentru realizarea sistemul de management al situațiilor de urgență din București. Valoarea contractului atribuit către UTI în decembrie 2011 a fost tot de circa 25 de milioane de euro. UTI a trebuit, însă, să împartă contractul cu societatea Teamnet Internațional controlată de Sebestian Ghiță. Atunci, în decembrie 2011, Seby Ghiță era prietenul lui Victor Ponta, dar amândoi se aflau în opoziție. Sorin Oprescu însă avea relații publice de sustinre a lui Ponta. În 2012, Oprescu, Ponta și Crin Antonescu au jucat toți sub umbrelă USL. În 2013 de data asta UTI Grup SĂ câștiga licitația pentru restaurarea și conservarea Arcului de Triumf, bani veniți tot din pixul lui Oprescu.

În decembrie 2014 UTI a dat o altă lovitură ciudată: a câștigat 10 milioane de euro de la administrația străzilor din București, pentru peticirea șoselelor. Oare ce legătură poate există între sistemele informatice, lucrările de restaurare de la arcul de triumf și drumurile din București? Văzând câți bani a încasat UTI și Urdăreanu, doar la o privire ușoară, de la primăria Capitalei înțelegem de ce nefericitul Ludovic Orban i-a cerut bani lui Urdaranu. Orban se visă primar în locul lui Oprescu, însă Urdăreanu nu a avut chef să-l ajute. Acum să vedem lucruri și mai grele: cireașă de pe tort este compania Certsign, membră grupului UTI. Compania Certsign a primit în anul 2014 în lunile iulie și noiembrie o sumă totală de 2, 5 milioane de euro prin trei contracte separate de la Unitatea Militară 0929, adică de la serviciul român de informații. Certsign a livrat pentru SRI diverse echipamente și sisteme informatice. Așadar, băieții de la SRI au dat bani grei unui personaj, Tibi Urdăreanu, suspectat de corupție. Sau, pardon, un personaj care acum a devenit un denunțător cinstit al DNA și al statului de drept. A naibii coincidența! Nu-i așa că este distractivă democrația noastră de 3 lei”.

https://www.youtube.com/watch?v=HaVYE8n_K_s

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *