Skip to content
Politică

Silviu Mănăstire decriptează cazul Dumbravă-Manda: Trăim într-o țară de lași! EXCLUSIV

psnews.ro

Jurnalistul Silviu Mănăstire a acordat miercuri o declarație pentru PSnews.ro despre cazul Dumitru Dumbravă-Claudiu Manda – mai precis, solicitarea Comisiei de control al SRI privind demiterea generalului din funcția de secretar general al Serviciului Român de Informații.

VEDEȚI ȘI: UPDATE A căzut satârul: comisia lui Manda cere DEMITEREA unui general SRI

Pentru început, l-am întrebat pe realizatorul de la B1 TV de ce crede că Manda s-a grăbit să facă solicitarea amintită, senatorul PSD alegând să nu sesizeze Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), în ciuda faptului că Dumbravă însuși recunoscuse existența așa-numitului „câmp tactic” și propria implicare în instanțe și parchete.

La rândul lui, Silviu Mănăstire a atras atenția că mai întâi Comisia parlamentară de control al SRI (condusă de către Claudiu Manda) trebuie să aibă elemente concrete despre generalul Dumitru Dumbravă.

CITIȚI ȘI: Manda s-a rătăcit în Dumbravă: Nu există o bază legală EXCLUSIV (AUDIO)

„Păi, nu Dumbravă a recunoscut în fața comisiei că se ducea la judecători? L-a dus Manda la judecători sau la procurori? CSM-ul este organismul care se ocupă de cariera magistraților. Inspecția Judiciară, eventual, ar putea să declanșeze o investigație, dacă ăia de la comisie află nume de judecători, de procurori în urma anchetei pe care o fac acolo: vin oameni care fac depoziții și spun că s-au văzut cu generalul Dumbravă șamd. Trebuie să existe niște chestii punctuale care pot să fie investigate. Dumbravă a zis că el se ducea în instanțe, în parchete, că exista câmpul tactic, că el dorea să se asigure că se dau anumite soluții… Adică el a făcut niște aserțiuni generale; nu s-a dat în fapt, că doar nu e prost! Deci asta e povestea: când ăștia de la comisie află ceva punctual, probabil că o să sesizeze Inspecția Judiciară sau chiar Parchetul General (dacă vor fi descoperite și încălcări ale legii)”, a explicat Mănăstire.

Chestionat dacă nu cumva povestea cu câmpul tactic ar fi fost suficientă pentru demersuri lămuritoare, ziaristul a replicat: „Dacă vezi că nimeni nu face nimic, atunci asta înseamnă că toată lumea se cacă pe ea de frică să-l ancheteze pe Dumbravă! Suntem în fața unei situații evidente, în care toată lumea vede girafa, dar spune ca ardeleanul: «Așa ceva nu există!» Toată lumea din sistem (inclusiv judecători și procurori și oameni din CSM) știe ce a făcut Dumbravă și care era adevăratul lui rol la SRI, numai că nimeni nu face nimic, pentru că trăim într-o țară de lași, de fricoși și toată lumea se cacă pe ea de frică pe subiectul ăsta! Iar ăștia de la Comisia SRI zgârie un pic vopseaua de pe ușa acestei povești. Dumbravă a venit, a recunoscută că se ocupa cu influențarea justiției și mai departe asta e țara în care nu se întâmplă nimic!”

În continuare, Silviu Mănăstire a dat de înțeles că solicitarea privind demiterea lui Dumbravă din funcția de SG are o noimă tehnică, întrucât ofițerul vedea din start orice întrebare legată de el adresată conducerii SRI și avea timp să își pregătească apărarea.

„Prima dată, le-au cerut celor din SRI să-l îndepărteze de la secretariat, pentru că, dacă ei doreau să trimită niște întrebări, să aibă o corespondență cu SRI, totul trecea prin mâna lui Dumbravă. Dacă – de exemplu – cei de la comisie întrebau: «Domnul Dumbravă, în data cutare, a avut ordin de serviciu să se întâlnească cu judecătorul cutare?» (pentru că acolo sunt niște protocoale militare), Dumbravă vedea ce cereau parlamentarii din Comisia SRI. Și din cauza asta au vrut să-l scoată din corespondență. Iar ăia de la SRI – pe bună dreptate – le-au răspuns că au mutat corespondența la cabinetul directorului.

Manda i-a cerut demisia din funcția respectivă, pentru că – probabil – când o să înceapă să pună întrebări, ăla știe că o să-și poată pregăti apărarea. Deci dacă eu te verific sau dacă eu cer relații despre ce ai făcut tu în SRI (întâlniri, acte etc.), tu vezi de fapt ce urmăresc eu în comisia de anchetă, pentru că toate veneau la el. Procedural vorbind: nu poți să-l anchetezi pe unul, iar ăla să știe dinainte ce vrei să verifici despre el. De-aia i-a cerut demisia! a punctat Mănăstire.

Noi am mers pe ideea unei presupuse răfuieli dintre Claudiu Manda și Dumitru Dumbravă, din cauza prieteniei acestuia cu Alexandra Lăncrănjan (procurorul DNA care îl anchetează pe Liviu Dragnea în dosarul Tel Drum), dar Silviu Mănăstire a insistat pe ideea de mai sus.

„Poți să faci o speculație de genul ăsta, că speculațiile-s gratuite. Dar repet: strict tehnic: dacă vin oameni care vorbesc despre Dumbravă (ș-o să vină chiar săptămâna viitoare un procuror), normal că tu nu poți cere informații la SRI, pentru că ăla zice: „În data de 12 iunie, m-am văzut cu Dumbravă”. Ălălalt, de la comisie, face solicitare la SRI: «În data de 12 iunie, a existat ordin de serviciu pentru ca Dumbravă să se vadă cu judecătorul cutare sau procurorul cutare?» Iar SRI-ul este obligat să spună: «da» sau «nu». Dar toate astea le vede Dumbravă în timp real. Cum dracu’ să-l investighezi pe unul, când ăla are acces la toate informațiile și la toată corespondența? El știe dinainte ce urmărește comisia, care-s liniile de anchetă”, a încheiat gazetarul.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *