Skip to content
Politică

Silviu Mănăstire descifrează intenţiile din spatele votului prin corespondenţă şi al dialogului Băsescu-Tăriceanu EXCLUSIV

Jurnalistul Silviu Mănăstire descifrează intenţiile din spatele votului prin corespondenţă şi al dialogului dintre Traian Băsescu şi Călin Popescu-Tăriceanu.

Realizatorul de la B1 TV a declarat, luni, pentru PSnews.ro, că iniţiatorii Legii votului prin corespondenţă (parlamentari de la vechiul PNL şi fostul PDL) „au făcut o procedură idioată”, Mănăstire explicând, astfel, de ce nu se înghesuie românii din străinătate să voteze prin corespondenţă.

„Nu se înghesuie, pentru că au făcut o procedură idioată – de-aia nu se înghesuie! E o lege făcută prost, făcută în mod special ca să fie nefuncţională. Sunt convins că au făcut-o cu intenţie, pentru că diaspora are utilitate doar la alegerile prezidenţiale. Marea bătaie pentru cine manipulează diaspora e la alegerile prezidenţiale (o dată la 5 ani)”, ne-a spus Silviu Mănăstire.

Concret, ziaristul a explicat cum marile partide (atât PNL, cât şi PSD) beneficiază de apatia diasporei.

„La alegerile parlamentare (unde e vorba de partide), partidele n-au nevoie să vină 100-200.000 de oameni, ca să le strice treaba electorală. Ei se bazează pe nucleul lor dur – n-au nevoie de nişte voturi pe care nu pot să le controleze sub nicio formă. De ce? Să voteze diaspora cu Nicuşor Dan, să vină 200.000 de voturi să-i încurce? Nu Partidele mari (PNL şi PSD) sunt foarte cinice şi spun: «Pe noi nu ne interesează diaspora acum; ne interesează diaspora la Preşedinţie». Şi, dacă ai văzut: toate scandalurile privind diaspora au legătură cu alegerile prezidenţiale, nu cu cele parlamentare. Partidele mari nu sunt interesate ca lumea să iasă la vot, ci să fie prezenţă cât mai mică, ei să-şi scoată nucleul dur (cum şi-a scos PSD-ul la alegerile astea locale) şi să stea liniştiţi. Ce interes au ei să vină românii din diaspora? Plus că mai există o idee (în special a PSD-iştilor – Ponta a spus-o, la un moment dat): dacă nu stai în România şi nu ai evidenţă fiscală aici, nu mai ai dreptul să votezi. N-o zic în mod explicit, dar cam asta e filosofia”, a detaliat Mănăstire.

Nu în ultimul rând, gazetarul a vorbit despre recentele semne de dezgheţ din relaţia Tăriceanu-Băsescu. Amintim că, duminică seară, la România TV, fostul prim-ministru a apreciat că ex-preşedintele “are multe calități” și că că este “un tip redutabil” în politică.

”Băsescu are defectele lui, dar nu poţi să spui că este prost. E erodat, are experienţă, este foarte mobil intelectual, are multe calităţi pentru politică. Are şi foarte multe defecte. Nu ne potrivim ca viziune, are un stil de politică pe care eu nu-l accept şi care este un stil bazat pe călcarea în picioare a tot ceea ce poate să fie lucruri esenţiale pentru exerciţiul democratic într-o ţara. El nu ţine cont decât de interesul propriu. El este un tip redutabil în politică, are priză, are încredere. Băsescu a fost întotdeauna băgat în seamă”, a declarat Tăriceanu.

În acest context, Silviu Mănăstire a admis că politicienii sus-menţionaţi ar putea face o înţelegere electorală.

„Băsescu, la un moment dat, a declarat că el vorbeşte cu Tăriceanu la telefon şi că e normal. Deci oamenii se pare că sunt în dialog de ceva vreme, de când au acelaşi tip de probleme cu justiţia. Tăriceanu n-o să fie de acord niciodată să facă parte din acelaşi partid politic ca Băsescu, dar probabil că o înţelegere electorală între ALDE şi PMP se poate”, a încheiat Mănăstire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *