Skip to content
Politică

Silviu Mănăstire, despre jaful pe bani publici din Turda: „Gașca lui Boc nu poate să stea deloc liniștită”

În ultima ediție a emisiunii „Dosar de Politician”, jurnalistul de investigații Silviu Mănăstire a vorbit despre primarul din Turda, Tudor Stefanie, care a făcut promisiuni maxime și a pornit proiecte îndrăznețe, dar banii s-au „pierdut” pe drum și planurile nu s-au terminat.

Astfel, jurnalistul de investigații arată că 20 de milioane de euro sunt banii pe care Curtea de Conturi i-ar fi găsit în neregulă la primăria Turda.

Vă prezentăm explicațiile jurnalistului de investigații Silviu Mănăstire:

„Emil Boc este unul dintre cei mai paradoxali politicieni ai ultimilor 15 ani. Deși Boc a tăiat salariile bugetarilor și se pregătea să tundă pensile, actualul primar de Cluj insistă și rezistă. Deși imaginea sa este compromisă definitive, clujenii îl vor vota cel mai sigur pentru un nou mandat. Boc a instaurat în județul Cluj supremația gargarei politice și a pus bazele unei veritabile găști de politruci-gașca lui Boc deține controlul principalelor orașe din județ, al primăriei și al consiliului județean. Procurorii DNA nu-l deranjează pe șeful Clujului Emil Boc în ciuda numeroaselor plângeri legate de afacerile portocalii făcute de oamenii lui. O să vedem și documente imediat. Procurorul șef al județului Clujului este tocmai cumnatul unui personaj extrem de apropiat lui Boc. Șeful, cum este poreclit fostul premier, îl are că locotenent fidel pe un anume Tudor Stefanie, primarul orașului Turda. Stefanie s-a implicat decisiv acum 15 ani în promovarea lui Emil Boc în funcția de președinte al organizației PD Cluj. Putem spune că primarul Stefanie este unul dintre inventatorii lui Boc. Apoi Boc a fost remarcat de Traian Băsescu iar restul e istorie.

Revenind la acest Tudor Stefanie, primarul orașului Turda, el a fost în timpul mandatului de premier al lui Boc un personaj extrem de influent pe lângă acesta. Stefanie a văzut și a făcut multe la viața lui și este un punct nevralgic pentru Emil Boc în cazul în care procurorii anticorupție ar vrea să deslușească afacerile din jurul acestuia. Până atunci informațiile arată că primăria Turda a primit finanțări europene și bani direct de la guvenul Boc pentru mai multe proiecte. Banii primiți de primăria Turda s-au scurs de regulă în diverse proiecte și contracte păguboase. Exemplul orașului Turda este sugestiv pentru modul în care guvernarea Boc și-a bătut joc de șansele de dezvoltare ale comunităților locale: bani mulți aruncați și furați pe proiecte fără sens, sau nefinalizate.

Primarul de Turda Stefanie speră acum să scape de cercetările și plângerile care îl vizează direct deoarece nu ar fi semnat nimic; Tudor Stefanie a avut grijă să-și angajeze un țap ispășitor, adică un administrator public al orașului pe nume Cosmin Crișan. Combinațiile politice de la Turda au explodat încă din anul 2013 când, Curtea de Conturi a găsit abateri financiare la primăria Turda în valoare de 79 de milioane de lei, adică aproape 20 de milioane de euro. Suma este imensă pentru un orășel ca Turda.

Primarul Stefanie a ascuns raportul Curții de Conturi însă Curtea l-a trimis spre cercetare către polițiștii de la Cluj, unde dosarul stă îngropat în fișiere de trei ani. Pe surse a răsuflat însă că primăria Turda ar fi făcut de exemplu plăți de peste jumătate de milion de euro către firmă care a realizat un parc zoologic la Turda. Parcul zoologic a rămas nefinalizat după ce constructorul a dat faliment. Primarul Stefanie are însă mari emoții și în ceea ce privește cheltuielile de la Salina Turda (6 milioane de euro din bani europeni), de la Compania de Apă Aries (proiecte de peste 80 de milioane de euro) dar și la Teatrul de Stat sau Muzeul de Istorie din Turda. Primarul Stefanie a mai tocat milioane de euro cu echipa de handbal Potaissa Turda dar și cu echipa de fotbal Arieșul Turda, fără că acestea să aibă rezultate.

Cum vă spuneam premierul Boc a pompat bani grei la Turda însă cu toate acestea orașul este unul dintre cele mai murdare și distruse din Transilvania. Haideți să vedem câteva imagini: după cum vedem Turda are în continuare drumuri de pământ desfundate, zona industrială este distrusă și pleznește de mizerie, stadionul municipal Turda este părăsit iar în centrul orașului tronează casa de cultură, o clădire hidoasă, părăsită. Primarul Stefanie a comandat în campania electorală că hidoșenia numită casa de cultură sa fie spoită la exterior, de rușine probabil. Văzând atâta urâțenie și risipă stai și te întrebi ce s-or fi întâmplat cu banii pompați de Emil Boc în micul oraș Turda, i-a înghițit criză economica sau politicienii locali? Norocul lui Boc și Stefanie este că procurorii DNA de la Cluj nu au curajul să-și facă meseria. Gașca lui Boc nu poate să stea deloc liniștită și se pregătește de încă 4 ani de petrecere, adică de jaf pe bani publici”, a explicat Silviu Mănăstire.

1 comentariu la “Silviu Mănăstire, despre jaful pe bani publici din Turda: „Gașca lui Boc nu poate să stea deloc liniștită”

  1. „Emisiune” comandată, clar.
    Acest aşa numit „ziarist de investigații” unde a fost până acum ?
    Abia astăzi a aflat despre „jaful pe bani publici” de la Turda ?
    Candidatul PSD , Matei C (Cristi,pentru prieteni) a platit emisiunea ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *